Priser i: 

Månadens Cardist - Birger Karlsson

Presentera dig själv med exakt tio ord!

- Han som låser in sig på rummet och blandar kort.

Du har en bakgrund inom magi och trolleri och varit med i SMC, varför blev det Cardistry för dig?

- Med magin kom även lite falska cuts som med tiden blev mer och mer avancerade. När jag hade lärt mig en gick jag snabbt vidare till nästa. Jag fastnade helt enkelt för det. Under 2-3 år gick jag sakta men säkert över från magi till cardistry.

Vilken är den största skillnaden anser du mellan klassisk kortflourish inom magi och Cardistry?

- Jag skulle vilja kalla cardistry den extremt extrema extremversionen av en kortflourish i magi.

Vilka Cardists har varit förebilder för dig?

- Jag har i stort sätt lärt mig cardistry enbart från youtube, det var iallafall så det hela startade. Där kollade jag på videos från bl.a Jason Soll, The Virts och Jaspas Deck. Antalet människor som under åren varit mina största idoler och inspirationskällor är otroligt stort så ni får nöja er med tio av dom: Daniel och David Buck, Dimitri Arleri, Spencer Clark, Oliver Sogard, Tobias Levin, Chase Duncan, Jack Hernstadt, Andrew Avila och Bas John.

Om du skulle nämna några av det bästa utövarna idag, vilka skulle du säga då? Förutom dig själv då!

- Otroligt svår fråga då det finns olika sätt att bedöma på. T.ex så är Andrei Jikh sjukt duktig på att göra svåra saker utan att någonsin misslyckas, något man brukar kalla för consistent. Bland de som är mest "smooth" (skulle kunna kalla det för att få allt att se lätt ut) har vi t.ex Daniel och David Buck, Daren Yeow och Tobias Levin. Och slutligen några av de jag tycker är mest kreativa: Dimitri Arleri, Spencer Clark, Andrew Avila och Shivraj Morzaria.

Hur många timmar i veckan lägger du ner på att träna?

- Ännu svårare fråga haha... Nämen jag bestämmer inte att jag ska träna ett visst antal timmar per dag, jag tar inte heller tid på hur länge jag håller på, jag skulle vilja säga att jag tränar hela tiden. Jag har alltid en kortlek med mig vart jag än är. Jag har de i händerna vid datorn, på bussen, på tunnelbanan, när jag äter (tills någon säger till), på raster, på lektioner, på romantiska promenader längst strandkanten, you name it! Så fort jag har tråkigt eller känner mig rastlös tar jag fram dem. De hjälper mig att slappna av. Men att träna non stop är inget jag skulle vilja uppmana alla att göra. Anledningen till att jag gör det är för att jag tycker det är kul, det ger inget om man tvingar sig själv att göra något man inte vill.

Hur många kortlekar förbrukar du på en månad?

- Jag använder inte en kortlek tills den faller sönder innan jag öppnar en ny, utan jag har flera stycken öppna samtidigt som jag alla använder ungefär lika mycket. Hur ofta jag öppnar en ny beror helt på mitt humör, om jag har lust eller inte, men jag öppnar nog 2-3 stycken nya per månad.

Hur kommer du på nytt material? 

- För mig finns det två olika sätt.

1: Genom att bara leka runt med korten. Bara göra något random, vad kan man göra nu? Göra något random igen och fortsätta likadant tills jag känner mig nöjd.

2: "Om jag hade kunnat göra vad som helst med en kortlek, vad hade jag då gjort?". En fråga man kan ställa sig själv för att komma på vad man ska göra, och efteråt komma på hur det ska göras möjligt.
 
Vem bestämmer vad alla moves ska heta?

- Det är såklart skaparen som har full rätt att döpa sitt move till vad hen vill ;)

Vilken är idag den svåraste flourishen?

- Också en svår fråga eftersom andra kan ha svårt för saker jag tycker är lätta och tvärt om. Men att göra en spring ut för en skyskrapa, ta hissen ner och fånga alla kort innan de nuddat marken kan väl vara en av de svårare sakerna.

Du var en av 21 headliners på Cardistry Con i New York i april 2015! Berätta mer om vilka du träffade och hur det kändes att representera Sverige!

- Det var en helt sjuk upplevelse! Har fortfarande svårt att förstå att det hände haha. För ett år sedan hade jag aldrig kunnat trott att jag överhuvudtaget skulle få träffa någon av mina idoler, så att i en vecka få bo och ha talks och workshops med Tobias, Oliver, Nikolaj, Dimitri, Zach, Dan, Dave, Alejandro, Spencer o.s.v var något extra. Och för att inte tala om alla andra som kom, alla de som man hundratals gånger sett på en skärm och nu fått träffa på riktigt. Som sagt, helt sjukt!

Det känns som Cardistry håller på att få ett ordentligt uppsving i Sverige, vad upplever du som är mitt i det?

- När jag började trodde jag att jag var ensam i hela Sverige typ, men med tiden stötte man på fler och fler. Nu det senaste året känns det som antalet utövare tredubblats. En gång har till och med en kille kommit fram till mig med en kortlek och bett mig lära honom något, en kille jag aldrig tidigare pratat med som börjat med cardistry några månader tidigare.

Vad tycker du om de cardjams som anordnats på Magicland för Cardists? 

- Något jag saknat under mina första år. Blev faktiskt riktigt förvånad över uppslutningen och glad över att se att det var så många som kom. Sjukt kul att dela med sig av idéer och tankar och ett grymt sätt att lära känna fler cardists!

Om du skulle ge en nybörjare några enkla tips på hur man kommer igång, vad är det första de ska tänka på?

- Något om är viktigt att tänka på är att det tar lång tid och mycket träning för att bli bra på något, vad det än är. Det kommer vara svårt ibland och det finns ingen väg runt det. Man måste bara komma ihåg att början är svårast och att det bara kommer gå snabbare och snabbare att lära sig.

Om man är helt ny och vill träffa likasinnade, vilka forum eller platser kan man besöka?

Cardistry.se är en relativt ny hemsida med nyheter inom cardistry och även ett forum där man kan dela med sig och ta del av filmer och diskussioner. Annars skulle jag rekommendera facebook. Där finns det ett gäng olika grupper, bl.a Cardists Of Sweden och World Young Cardists.

En fråga man ofta hör är: VILKEN kortlek ska jag använda? Vad kan du ge för tips gällande val av kort? 

- Det är helt och hållet en tyckfråga. Jag vet vilken design jag gillar och hur korten ska kännas för att passa mig bäst, vad jag inte vet är vilken design eller feel någon annan gillar. De flesta nöjer sig med vanliga Bicycle's eller Tally Ho's så det skulle jag helt klart rekommendera att börja med, och om man känner för det så kan man börja utforska kortleksvärldens alla hörn.

Slutligen! Vad hoppas du ska ske i Sverige det kommande åren inom Cardistry?

- Jag hoppas att konstformen fortsätter att växa och utvecklas i samma hastighet som den gjort senaste året. Men vad som händer sen är väl upp till oss alla antar jag. Det är vi utövare om styr vilket håll cardistry kommer gå åt och jag kan omöjligt förutsäga vad det skulle vara ;)
Läs våra andra intervjuer med kända svenska trollkarlar här: 
Johan Ståhl - Månadens trollkarl april - 13
Brynolf & Ljung - Månadens trollkarlar maj - 13
Carl Stanley - Månadens trollkarl juni - 13
Tom Stone - Månadens trollkarl juli - 13
Charlie Caper - Månades trollkarl augusti - 13
John Houdi - Månadens trollkarl september - 13
Joe Labero - Månadens trollkarl oktober - 13
Leif Olberius - Månadens trollkarl november - 13
Mr. Dannyman - Månadens trollkarl januari - 14
David Persson - Månadens trollkarl februari - 14
Carl Tillenius - Månadens trollkarl mars - 14
Michael Halvarson - Månadens trollkarl april - 14
Håkan Berg - Månadens trollkarl maj - 14
Tommy Sköld - Månadens trollkarl juni - 14
Stefan Schützer - Månadens trollkarl september - 14
Jimmy Svärdhagen - Månadens trollkarl november - 14
Isidor Olsbjörk - Månadens trollkarl dec - 14/jan -15
Daniel Karlsson - Månadens trollkarl februari - 15
Ason Bson Cson - Månadens trollkarl mars -15
Joachim Solberg - Månadens trollkarl april -15
Alexx Alexxander - Månadens trollkarl maj - 15

Barntrolleri | Close-up trolleri | Linking Rings | Kortlekar | Street Magic | Trolleriskola för barn | Lär dig Trolla | Fidget Spinner | Presentkort | Köpvillkor | Kontakta oss | Öppettider Butik

Magic Sweden AB | Eklundshovsvägen 22 | 146 37 Tullinge | Tel: 08 778 00 60 | E-post: info@magicland.se | Copyright © 2013 Magicland.se