Priser i: 

Månadens trollkarl - Ason Bson Cson - den glade trollkarlen

Presentera dig själv med exakt elva ord!

- Glad, positiv, trollkarl, buktalare, familjefar, Mölndalsbo, husägare, livsnjutare, energirik, generös och rolig.

Vem är du på scen och vem är du privat?

- På scenen är jag Ason Bson Cson - den glade trollkarlen. En karaktär som kanske är 200% av mig själv. En orädd, energisk person som ger allt. Privat är jag en familjefar som är trygg i sitt hem och bjuder gärna på mig själv.

Varför blev det just trolleri för dig?

- Enkelt. Jag har hållit på med teater och show ända sedan barnsben. Jag och en kompis satte upp shower för hans mormor, och jag fick möjligheten att vara med. Jag har alltid älskat cirkus och då främst clownerna. Det ledde senare till att jag upptäckte Trollkarlen och som liten såg jag både Conny Ray och Gert Malmros, och jag fick min första trollerilåda när jag var åtta år. I de yngre tonåren gick jag under ett skollov på en cirkusskola, och där fastnade jag för trolleriet. Där lärde jag mig de första ”riktiga” tricken. Sedan har det i stort sett bara rullat på.

Vad skulle du säga är det roligaste med just konstformen trolleri?

- Att man får leka och vara kreativ. Jag älskar att leka och jag blir som ett barn på julafton när man får hem ett paket från trolleriaffären eller när man första gången ska visa något nytt som man tränat in.

Har du någonsin scenskräck och hur hanterar du det?

- Scenskräck är kanske inte rätt ord. Nerven finns alltid inför en föreställning. Det hör till. Jag skulle bli jättenervös om jag inte var lite nervös innan jag går upp på scenen. Någon gång har jag nog tänkt ”varför gör jag det här” men det försvinner i samma stund som jag möter min publik. Det är få yrken där man får en så direkt respons på det man gör och det är tjusningen tycker jag.

Vad är det mest pinsamma/jobbiga som hänt dig på scen?

- Nu skulle det vara enkelt att säga att är man bara tillräckligt förberedd så händer inget pinsamt, men det är klart att saker har hänt. En rutin som jag gjort minst tusen gånger är ”Cut and restord rope”, och vid ett tillfälle när jag knutit ihop två rep och visar knuten så har jag knutit den lite för löst, och den börjar sakta glida av repet. Jag minns mig själv bara stå och titta på knuten och inte fatta någonting, eftersom detta trick hade jag verkligen koll på… En annan gång var på en finlandsbåt, och jag hade nåtts av ryktet att kryssningsvärden var mycket kritisk. Vårt första möte blev när han skulle se min show och på den showen hände allt. Jag tappade bland annat alla mynten efter min ”Misers dream”-rutin, och det var något som aldrig hade hänt tidigare…

Hur kommer du på nytt material?

- Jag försöker hålla koll på nyheter från alla världens hörn. Jag åker på en del

konferenser, men främst sitter jag med min mentor Conny Ray och spånar på idéer till nya rutiner. Han är en aldrig sinande källa, och har betytt mycket för mig och mina föreställningar. Passar på att rikta ett stort tack till honom.

Hur tänker du när det gäller klädsel på scen?

- Jag är ganska noga med mina klädval. Jag försöker ha en ny scenkostym varje år, och det ska vara glada färger och jag ska se ut som en trollkarl. Jag gillar kostym men gärna i olika färger, skjorta, fluga och jag har hög hatt mest för att jag gillar att bära hatt. 

Hur ser ett vanligt gig ut för dig?

- Åh, det kan variera men ett genomsnitt skulle nog beskrivas så här. Jag anländer i god tid. Om jag ska rigga eget ljud är jag på plats en till en och en halv timma innan. Jag gillar att ha gott om tid, så att jag har koll på min rekvisita. Själva showen är runt 30 minuter full av energi. Efter showen tycker jag det är viktigt att möta min publik och hälsa på dem. Scenen kan variera beroende på uppdraget. Min märkligaste scenografi var på en återvinningscentral i Göteborg. Där stod jag bland sorterade gamla möbler och färgburkar etc.

Vad vet du nu som trollkarl, som du inte hade en aning om när du började?

- Vilken svår fråga… Att man aldrig blir fullärd för det alltid finns något nytt att lära sig. Att trollerivärlden är full av sköna människor som alla älskar samma sak. Tänk att man kan mötas på lika villkor oavsett ålder, helt underbart.

Vilket trick har imponerat mest på dig NÅGONSIN?

- Det finns många trick som imponerat, men främst är det trollkarlen som har framfört tricket som imponerat. Jag var 2006 på FISM i Stockholm, och av alla framträdanden jag såg minns jag att jag blev berörd av Shawn Farquhar och hans ”Shape of my heart”. Det bästa med den historien var att jag några år senare fick möjligheten att säga det till honom när vi sågs i Lund på Magic Weekend. Jag älskar verkligen trolleri och att välja ut ett trick blir för svårt. Jag imponeras av människor bakom tricken och kreativiteten som finns hos många trollkarlar.

Vad upplever du "trendar" just nu inom magin?

- Vet inte egentligen vad som är mest trendigt just nu. Inom min genre så är det många ”remakes” av gamla trick, och det är kul. Det första mötet för många trollisar är ju en kortlek, men om det är trenden… Skulle nog svara att det är många olika trender just nu. Jag själv älskar ju klassiker så det kanske är svaret att klassikerna trendar.

Har du alltid jobbat mest mot barnfamiljer?

- Ja, det var så det började och det är så det har fortsatt. Jag tycker att det är absolut roligast och mest utmanande att jobba med familjeunderhållning. Jag gör en del föreställningar och gig för vuxna och det är kul, men jag kommer alltid tillbaka till min familjepublik.

Hur kom det sig att det blev just familjeunderhållning?

- Vilken svår fråga, på riktigt. J Kanske att jag själv tidigt mötte trolleri som barn och såg trollkarlar som till exempel Conny Ray, och att när jag var liten och på riktigt tänkte att jag skulle vilja bli trollkarl själv som vuxen. Det var den relationen jag fick till trolleri och så blev det. Jag har också alltid älskat cirkus och det kanske också är en bidragande faktor. Innan jag började trolla själv så spelade jag mycket barnteater och märkte vilken respons det gav och det har väl också haft betydelse.

Vad tycker du skiljer sig mest med att underhålla vuxna eller barn?

- Responsen man får skulle jag säga. Inte reaktionerna, för de kan vara liknande hos vuxna som hos barn, men barn är väldigt direkta och kommunikationen med en familjepublik är superviktig, och att man är på tå hela tiden för barnens kommentarer.

Du är ju flerfaldig Svensk mästare i barntrolleri, hur är det att tävla i just den genren?

- Det nog bland det svåraste jag har gjort. Vanligtvis tar det kanske 5 minuter att bygga en relation till sin publik när jag trollar för barn och familjer. Här har man max 10 minuter på sig att göra det som i vanliga fall tar 30 - 40 minuter. Det var det svåraste för det är ju där ”tekniken” ligger i vår genre, och tidsaspekten är klurig i tävlingssammanhang. Jag rekommenderar ändå alla att pröva på det.

Har det hjälpt dig få mer jobb?

- I början och direkt efter vinsterna var det en bra marknadsföringsgrej. Sedan blir det vad man gör det till, och hur man använder sig av det. Jag hoppas att mina kunder bokar mig för att jag är en bra familjeunderhållare och att de gillar det jag gör. Men visst har det gett ett och annat jobb.

Något skönt skräckexempel på vad något ”oblygt” barn har gjort…? ;o)

- Jag har inget skräckexempel för jag har rätt bra kontroll på min publik… men jag har en gullig historia när jag blev lite ställd själv. Jag hade uppe en kille på scenen och frågade honom hur gammal han var och han svarade 8 år. Sen frågade jag honom vad han hette och han presenterade sig som Martin. Det var ett fint namn sa jag, har du hetat det länge? Ja i 6 år sa han… Jag tänkte efter… han var ju 8 år… Ja ha, sa jag vad hette du innan? Plutten, sa han… Helt ogenerat.

Berätta om ditt medlemskap i KIDabra!

- Det är ett USA-baserat internationellt nätverk, och i medlemskapet ingår en medlemstidning som har mycket bra tips och idéer för familjetrollare som mig själv. Jag gillar att nätverka och knyta kontakter med likasinnade för att få inspiration och höra från den stora världen utanför Mölndals gränser. De arrangerar en del konferenser i USA, men främst är det medlemstidningen jag vill åt. En kul grej är att på medlemskortet står: ”Detta medlemskap garanterar kvalitativ underhållning för familjepublik.” En sorts kundgaranti kan man säga. Det är lite att leva upp till. :-)

Vad har du i "pipelinen" just nu, var kan vi se dig härnäst?

- Många spännande projekt på G. Jag kommer under våren att ge föreställningar i Göteborg på ett kulturhus varje söndag fram till sommaren. Till påsk blir det att åka båt på Östersjön. Sommaren håller på att pusslas ihop med ett stort projekt på Tom Tits i Södertälje. För den vuxna publiken kommer vi att köra Spellbound Close-Up club i Göteborg.

Besök Ason Bson Cson - den glade trollkarlens hemsida för mer info:

www.abc-trollkarl.se och Besök Ason Bson Cson - den glade trollkarlen

 

Läs våra andra intervjuer med kända svenska trollkarlar här: 
Johan Ståhl - Månadens trollkarl april - 13
Brynolf & Ljung - Månadens trollkarlar maj - 13
Carl Stanley - Månadens trollkarl juni - 13
Tom Stone - Månadens trollkarl juli - 13
Charlie Caper - Månades trollkarl augusti - 13
John Houdi - Månadens trollkarl september - 13
Joe Labero - Månadens trollkarl oktober - 13
Leif Olberius - Månadens trollkarl november - 13
Mr. Dannyman - Månadens trollkarl januari - 14
David Persson - Månadens trollkarl februari - 14
Carl Tillenius - Månadens trollkarl mars - 14
Michael Halvarson - Månadens trollkarl april - 14
Håkan Berg - Månadens trollkarl maj - 14
Tommy Sköld - Månadens trollkarl juni - 14
Stefan Schützer - Månadens trollkarl september - 14
Jimmy Svärdhagen - Månadens trollkarl november - 14
Isidor Olsbjörk - Månadens trollkarl dec - 14/jan -15
Daniel Karlsson - Månadens trollkarl februari - 15
Ason Bson Cson - Månadens trollkarl mars -15
Joachim Solberg - Månadens trollkarl april -15
Alexx Alexxander - Månadens trollkarl maj - 15

Barntrolleri | Close-up trolleri | Linking Rings | Kortlekar | Street Magic | Trolleriskola för barn | Lär dig Trolla | Fidget Spinner | Presentkort | Köpvillkor | Kontakta oss | Öppettider Butik

Magic Sweden AB | Eklundshovsvägen 22 | 146 37 Tullinge | Tel: 08 778 00 60 | E-post: info@magicland.se | Copyright © 2013 Magicland.se