Priser i: 

Foto: Fredric Berggren

Carl Stanley – svensk mästare i Close-Up Magi

Carl Stanley beskriver sig själv som en sprallig och väldigt lycklig trollkarl, han tycker det är viktigt att våga testa nya saker på scenen, här svarar han på våra frågor och tipsar om knepen som får blivande trollkarlar att tro på sig själva.

Vem är du på scen och vem är du privat?
Förutom när akten jag gör kräver att jag har en speciell attityd så är jag nog ganska sprallig och uppspelt som person. Jag har ett manus men så fort jag känner att jag vill gå ifrån det för att jag tror mig ha något roligare att säga så gör jag det. I mina ögon är det viktigt att testa saker på scen, att våga, det värsta som kan hända är att man lär sig något, det är också det bästa som kan hända. Den jag är privat har mer och mer börjat likna den jag är på scen. Privat måste man dock anpassa sig mer till andra.

Varför blev det just trolleri för dig?
Så länge jag minns har jag varit en uppmärksamhetstiggande clown som alltid velat stå i centrum och vara den som slänger in den roliga kommentaren. Så när jag såg Seth Engström göra korttrick på TV var det väl någon slags grej som gjorde att jag kunde hoppa in i clownvärlden, där jag var trygg.

Vad skulle du säga är det roligaste med just konstformen trolleri?
Det absolut roligaste med trolleri är att när jag är på scen så kan jag vara vilken version av mig själv jag vill utan att behöva kvotera in de andra för att folk ska tycka om mig. Jag kan vara den kaxiga skithögen som finns inom mig samtidigt som jag kan vara en go och glad skåning, lite beroende på vilken akt jag gör. När det är ”teater” så ser folk en lite mer som en dansande apa, vilket kan vara riktigt skönt.

Har du någonsin scenskräck och hur hanterar du det?
Jag har väldigt sällan scenskräck då jag är väldigt trygg i mig själv och i mitt trolleri. Men om jag någonsin får scenskräck, vilket oftast sker på tävlingar, så försöker jag skratta och skämta. Det är som sagt en trygghet när jag får clowna mig och uppmärksamheten riktas åt mitt håll. Sedan när jag går upp på scenen så släpper det alltid.

Vad är det mest pinsamma/jobbiga som hänt dig på scen?
En gång fick jag upp en väldigt full chef på scen som var alldeles för borta för att kunna delta i någon typ av trick. Det var lite jobbigt fram till dess att jag kom på att jag borde vända det till något roligt och drev lite med honom istället. Dagen efter ringde han och tackade för den bästa trolleriföreställningen han upplevt. Undrar om det berodde på mig eller alkoholen?

”Mitt material kommer oftast sent på natten när jag minst anar det”

Hur kommer du på nytt material?
Mitt material kommer oftast sent på natten när jag minst anar det och då brukar jag bli väldigt glad. Sedan visar jag det för någon som jag litar på, ofta min fantastiske vän Isidor, som i nio av tio fall sågar mig. De gånger de inte sågar jobbar jag vidare på det tills jag tror att det kan bli något. Sedan testar jag det på scenen, utvärderar och går sedan till någon av mina underbara mentorer, till exempel Gay Ljungberg eller Leif Olberius, och ber om tips och råd för att kunna utveckla.

Hur tänker du när det gäller klädsel på scen?
Jag tycker att man ska ha något som man trivs i. Man kan ha vad som helst på scenen så länge man är medveten om vad det sänder för signaler till publiken. Jag skulle dock aldrig ha på mig kläder som är ”plottriga” eller har text på sig, om det inte är en del av akten.

Hur ser ett vanligt gig ut för dig?
Jag tycker inte om att vara där för tidigt utan kommer så sent som möjligt, då jag inte gillar att vänta i onödan. Sedan försöker jag komma igång så mycket som möjligt. I vanliga fall så börjar det med att jag minglar och avslutar med en scenshow så jag är aktiv under lång tid vilket jag gillar starkt. Vad vet du nu som trollkarl, som du inte hade en aning om när du började? Jag vet att det alltid handlar om att göra det man är bra på. Det finns ingen som är så bra på att mäta om man är trygg i det man gör som en publik. Man kan aldrig gömma att man övat för lite inför dem.

Vilket trick har imponerat mest på dig någonsin?
Svår fråga men väldigt bra fråga. Jag är inte säker på vilket trick det är men det är utan tvekan ett korttrick, utan tvekan gjort av Joachim Solberg, en god vän och en fenomenal mentor som jag har stor respekt för.

”Det trendar att vara originell och hitta på egna trick”

Vad upplever du "trendar" just nu inom magin?
Det trendar att vara originell och hitta på egna trick. Vilket i mina ögon inte är något att sträva efter. Självklart ska man inte stjäla material, men originalitet kommer att komma med tiden. Din akt blir inte originell för att du har gula byxor utan för att du når ut till publiken.

Carls bästa tips till blivande trollkarlar

  1. Sätt upp mål och jobba mot dem, det behöver inte gå fort.
  2. Öva extremt mycket, din teknik är det du faller tillbaka på när du tabbar dig, vilket du kommer att göra.
  3. Våga.
  4. Läs Tom Stones böcker och ”Audience Management” av Gay Ljungberg.
  5. Välj inte en väg för att den är enklast, utan för att den är bäst.
  6. Våga ändra dina åsikter, det som är skrivet ovan kanske jag inte tycker om ett år, kanske inte ens imorgon.
Vad har du i "pipelinen" just nu?
Förutom att jag gigar en del så är jag på Magic Bar den 3-4 maj, kom och titta! Jag har även ett litet YouTube-projekt på gång som jag hoppas kunna förverkliga. Annars hittar ni mig på mitt rum med min kortlek.

Besök carlstanley.se och gilla hans Facebooksida här för mer magi! 

Se Carl Stanley uppträda i video från Spellbound i Göteborg

Läs våra andra intervjuer med kända svenska trollkarlar här: 
Johan Ståhl - Månadens trollkarl april - 13
Brynolf & Ljung - Månadens trollkarlar maj - 13
Carl Stanley - Månadens trollkarl juni - 13
Tom Stone - Månadens trollkarl juli - 13
Charlie Caper - Månades trollkarl augusti - 13
John Houdi - Månadens trollkarl september - 13
Joe Labero - Månadens trollkarl oktober - 13
Leif Olberius - Månadens trollkarl november - 13
Mr. Dannyman - Månadens trollkarl januari - 14
David Persson - Månadens trollkarl februari - 14
Carl Tillenius - Månadens trollkarl mars - 14
Michael Halvarson - Månadens trollkarl april - 14
Håkan Berg - Månadens trollkarl maj - 14
Tommy Sköld - Månadens trollkarl juni - 14
Stefan Schützer - Månadens trollkarl september - 14
Jimmy Svärdhagen - Månadens trollkarl november - 14
Isidor Olsbjörk - Månadens trollkarl dec - 14/jan -15
Daniel Karlsson - Månadens trollkarl februari - 15
Ason Bson Cson - Månadens trollkarl mars -15
Joachim Solberg - Månadens trollkarl april -15
Alexx Alexxander - Månadens trollkarl maj - 15

Barntrolleri | Close-up trolleri | Linking Rings | Kortlekar | Street Magic | Trolleriskola för barn | Lär dig Trolla | Fidget Spinner | Presentkort | Köpvillkor | Kontakta oss | Öppettider Butik

Magic Sweden AB | Eklundshovsvägen 22 | 146 37 Tullinge | Tel: 08 778 00 60 | E-post: info@magicland.se | Copyright © 2013 Magicland.se