Priser i: 

Foto: Jimmy Hansen

Månadens trollkarl - Carl Tillenius

Presentera dig själv med exakt tio ord!

Trollkarl, underhållare, Eskilstunabo, pappa, diskgolfare, livsnjutare, stort musik och filmintresse.

Vem är du på scen och vem är du privat?

På scen jobbar jag mycket med humor utan att vara allt för clownig eller "spexig". Alla nummer jag gör försöker jag twista till så gått det går så att även själva skämten kommer oväntat. Skratten är minst lika viktiga för mig som själva effekterna av tricket. Jag går alltid in i en show med ganska låg status och jobbar mig uppåt. Vilket gör att jag får ut mer av de oväntade inslagen. Jag är väldigt trygg i min roll på scen vilket jag tror är viktigt för att skapa bra underhållning Rent privat är jag inte någon större uppmärksamhetskrävare vilket jag nog var i mina yngre dagar. Jag får min beskärda del av uppmärksamhet och bekräftelse i min yrkesroll. Men annars är det ingen större skillnad på mig på scen och i det privata.

Varför blev det just trolleri för dig?

Jag har alltid varit fascinerad av trolleri och jonglering sedan barnsben. Min pappa gjorde lite korttricks som jag härmade efter. Men det som verkligen fick mig att fastna för denna konstform var när jag som 10-åring kom över en trolleribok på en bokrea. Jag lärde mig alla tricken i den boken och när jag sen såg ett tv-program med legendaren Paul Daniels och förstod vissa av tricken på grund av vad jag läst i boken, ja då var jag helt fast och ville lära mig så mycket som möjligt.

Vad skulle du säga är det roligaste med just konstformen trolleri?
Oj, det är så mycket. Att få nörda ner sig i något är en stor tillfredsställdes. Det finns hur mycket som helst att utforska. Och sen att komma på egna saker som funkar är helt så klart något som är ännu härligare. Men absolut roligast tycker jag nog ändå det är att uppträda på scen. Att fånga en publik och göra sitt jobb bra med allt vad det kan innebära är en känsla jag hoppas jag aldrig kommer att tröttna på.

Har du någonsin scenskräck?
Har aldrig haft scenskräck. Visst kan man vara nervös och spänd men det är ju bara härligt.

Vad är det mest pinsamma/jobbiga som hänt dig på scen?
Att uppträda för en publik som inte bryr sig är otroligt jobbigt. Det här hänt ett par gånger i början av min karriär och det har ju främst varit en arrangörsmiss så klart... Sen har jag vid något tillfälle tagit upp en person på scenen som det visade sig var gravt synskadat vilket inte gick så jättebra...

Hur kommer du på nytt material?
Jag tror att de bästa idéerna jag fått är i samband med uppträdande. Då är hjärnan i full gång. Ibland har det hänt att jag kommer på idén i bilen på väg till jobbet och ibland efteråt t.ex. på hotellrummet. Oftast alltså när man är mitt uppe i det och är fokuserad på själva showen.

Hur tänker du när det gäller klädsel på scen?
Jag tycker det är viktigt med klädseln. Hel och ren. Det får inte vara något som sticker ut för mycket men inte för vanligt heller. Jag själv kör i stort sett alltid svarta byxor, svart t-shirt och sen varierar jag med kavaj. Jag har alltid minst tre kavajer med mig till stället jag ska uppträda på och anpassar mig efter miljön.

Hur ser ett vanligt gig ut för dig?
Oftast är det på någon konferensanläggning. Ca 100 pers som ska ha middag. Och jag kör min show när desserten har dukats ut och nästan är färdig äten.

Vad vet du nu som trollkarl, som du inte hade en aing om när du började?
Att trolleri handlar om underhållning och inte vilka trick man gör. Mina absolut starkaste trolleritrick gör jag inte när jag är ute och jobbar. Det stämmer inte överens med min karaktär helt enkelt.

Vilket trick har imponerat mest på dig NÅGONSIN?
Jag hade turen att få sitta bredvid Juan Tamariz vid ett sent efterhäng under FISM i Stockholm. Så blåst har jag aldrig känt mig någonsin. Underbar känsla. Annars var det en start känsla när jag fick se Anders Modén testa sitt nya trick Heald and Seald på ett gäng trollkarlar på Magic Weekend för ett antal år sedan.

Vad upplever du "trendar" just nu inom magin?
Har inte så bra koll på det. Men jag följer ju Magicland på Instagram och uppenbarligen verkar det finnas ett stort behov av designade kortlekar som ser coola ut.

Vad har deltagandet i Talang betytt för dig, med några års distans?
Jag var väldigt skeptisk när jag tackade ja till medverkan. Men det var enbart en positiv upplevelse från början till slut. Förvånad att det hade en sådan genomslagskraft. Än i dag kommenterar folk grodtricket som jag gjorde. Och när jag vid tillfälle gör just det numret är det inte ovanligt att det bryter ut en spontan applåd när jag börjar numret. Vilket känns kul och konstigt. Och det hade definitivt inte skett om det inte var för Talang.

Vad lärde du dig under Talang?
Att hitta essensen i ett nummer. Man fick ju så oerhört kort scentid vilket inte är till fördel för oss trollisar. Varje ord och rörelse man skulle göra fick man överväga noga. Vilket jag blivit bättre på totalt.

Vad har du i "pipelinen" just nu, vart kan vi se dig härnäst?
15 mars är det premiär på Stockholms nya humorshow ”Lol Sthml” som kommer gå på Clarion Stockholm, Skanstull. Den består av mig, Jakob Öqvist, Anna Granath, Patrik Larsson samt DJ Charlie King. Dessutom en gästartist varje kväll. Mer info finns på lolsthml.se eller lolsthml på Facebook och Instagram. Kan också passa på att tipsa om min relativt nystartade podcast ”Runda kiosken” finns bland annat på iTunes eller http://rundakiosken.podomatic.com som jag gör tillsammans med en musikerkollega. Kan för er trollisar rekommendera avsnitt 5 där jag delger mitt absolut mest misslyckade gig. Nytt avsnitt varje fredag. På den offentliga scenen kan man även kika in på Norra Brunn där jag kommer köra ett antal gånger här under våren.

Mer Carl Tillenius hittar du här!
Instagram & Twitter @carltillenius - Facebook - Blogg - Hemsida


Läs våra andra intervjuer med kända svenska trollkarlar här: 
Johan Ståhl - Månadens trollkarl april - 13
Brynolf & Ljung - Månadens trollkarlar maj - 13
Carl Stanley - Månadens trollkarl juni - 13
Tom Stone - Månadens trollkarl juli - 13
Charlie Caper - Månades trollkarl augusti - 13
John Houdi - Månadens trollkarl september - 13
Joe Labero - Månadens trollkarl oktober - 13
Leif Olberius - Månadens trollkarl november - 13
Mr. Dannyman - Månadens trollkarl januari - 14
David Persson - Månadens trollkarl februari - 14
Carl Tillenius - Månadens trollkarl mars - 14
Michael Halvarson - Månadens trollkarl april - 14
Håkan Berg - Månadens trollkarl maj - 14
Tommy Sköld - Månadens trollkarl juni - 14
Stefan Schützer - Månadens trollkarl september - 14
Jimmy Svärdhagen - Månadens trollkarl november - 14
Isidor Olsbjörk - Månadens trollkarl dec - 14/jan -15
Daniel Karlsson - Månadens trollkarl februari - 15
Ason Bson Cson - Månadens trollkarl mars -15
Joachim Solberg - Månadens trollkarl april -15
Alexx Alexxander - Månadens trollkarl maj - 15

Barntrolleri | Close-up trolleri | Linking Rings | Kortlekar | Street Magic | Trolleriskola för barn | Lär dig Trolla | Fidget Spinner | Presentkort | Köpvillkor | Kontakta oss | Öppettider Butik

Magic Sweden AB | Eklundshovsvägen 22 | 146 37 Tullinge | Tel: 08 778 00 60 | E-post: info@magicland.se | Copyright © 2013 Magicland.se