Priser i: 

Månadens trollkarl - Christer Nilsson

Presentera dig själv med exakt tio ord!

- Trollerientusiast som ägnar mycket tid till att skriva om trolleri.

Vem är du på scen och vem är du privat?

- På scenen var jag (slutade uppträda 2014) underhållaren som ville roa och få publiken att skratta – utan korttrick eller svåra manipulationer. Privat är jag en stor samlare av allt som rör trolleri. Jag gillar TV, korsord och deckare samt jättetrivs hemma men vill ändå gärna ut och åka runt i husbilen.

Varför blev det just trolleri för dig?

-Det började som för många med en trollerilåda, Charles Hogans, och när jag sen såg Hector El Neco framträda 1945, så visste jag vad jag borde ägna mig åt.

Vad skulle du säga är det roligaste med just konstformen trolleri?

- Det är ju en underhållningsform som många kan ägna sig åt – för oss som inte kan sjunga, inte spela, inte är akrobatiska, inte vill ägna flera timmar dagligen att öva jonglering osv, så är det en bra hobby – som kan bli ett yrke kanske. Och att kunna roa folk, få dem att skratta och som belöning få applåder – och t.o.m. gage! - är inte dumt alls.

Vad är det mest pinsamma/jobbiga som hänt dig på scen?

- Som trollkarl har man ju fördelen att publiken i de allra flesta fallen inte vet vad som ska hända, så man kan oftast rädda situationen. Jag kan inte erinra mig någon större fadäs.

Hur tänker du när det gäller klädsel på scen?

- Trollkarlen bör vara lite elegantare klädd än publiken (inte så svårt idag!) och framför allt bör han skilja sig från dem. Förr när trollkarlen nästan alltid bar frack, var det inte så svårt. Tycker det kan räcka med en annorlunda kavaj bara. Jag har svårt för trollkarlar och underhållare över huvudet taget som uppträder i kläder som om de kom direkt från en träningsrunda.

Vilket trick har imponerat mest på dig NÅGONSIN?

- Klädbytarparet Ning & Peng (ur Gao Chen-truppen), som medverkade i Cirkus Wictoria två säsonger, är något alldeles extra. Hur 17 bär han sig åt med att blixtsnabbt byta dräkt och mask. Jag har sett många quick changes akter men ingen som använder hans metod!

Du driver idag med stor framgång Magiarkivet, hur kom det sig att du började med det, vad var tanken?

- När man blir intresserad av en sak, så vill man ju veta mera därom. Så 1946 började jag klippa ut allt som stod i tidningar om trolleri och trollkarlar, jag tiggde foton, reklambroschyrer, affischer m.m. Det växte och växte och när jag fått överta gamla samlingar – t.ex Mac Urgas affischsamling – så förstod jag att detta är kulturföremål, som måste sparas för framtiden. Meningen är väl att spara så mycket material som möjligt om så många trollkarlar som möjligt,. främst om dem som inte finns i livet längre. Rekvisita är en komplettering, som jag började med när jag hittade en lämplig lokal.

Det har varit en härlig tid, men idag förstår jag att det kan vara på tiden att se mig om efter en ”arvtagare”. Jag tror att det har lyckats – både till arkivdelen och till rekvisitadelen, men än vill jag inte släppa allt ifrån mig!

Hur många shower ser du per år, det är en oerhörd mängd shower som "recenseras" i din uppskattade blogg?

- Jag har nog inte koll på antalet, men finns det möjlighet att se en trollkarl i aktion, så nog tar jag den. Förstår inte trollkarlar som inte går och ser kollegor uppträda, när de är i närheten. Detta gäller även cirkusföreställningar, varietéer m.m

Du har sen början av din karriär uppträtt med din härliga fru Gertrud, hur funkade det att leva ihop och uppträda ihop?

- Vi har varit tillsammans sedan realskolan, och under åren 1949-1975 assisterade Gertrud mig i trolleriakten. Den flöt mycket bättre med en assistent. Dessutom har vi ju jobbat ihop i vår frisersalong i massor av år, så det har funkat utmärkt. Inte minst för att hon har delat mitt trolleriintresse, vilket tyvärr inte många trollkarlars fruar gör. Hon är ju t.o.m. hedersledamot i Svensk Magisk Cirkel och i Moderna Illusionisters Cirkel.

Du har gett ut två böcker "Trollare och andra underhållare" 1990 och "Sveriges trollkarlar" 2007. Varför skrev du dom? Planer på några fler böcker?

- Det var Åke Hallberg, bokförläggare och trollerientusiast, som ville att jag skulle skriva en bok om trolleri. Jag tog hjälp av några kollegor med speciella intressen, som fick ta några kapitel - och så satte vi igång. Upplägget med indelning i olika grenar av trolleriet – tankeläsare, ficktjuvar, utbrytarkungar, kvinnliga trollkarlar o.s.v. var mitt. Tack vare mitt arkiv blev det oerhört många illustrationer, även i färg, och andra bokförlag undrade hur Åke kunde satsa så stort på en sådan här specialbok! Men den såldes bra och gick ihop ekonomiskt och fick även kulturbidrag. Det blev en fantastisk bok, som jag – och Åke – är stolta över! Bokens namn kläckte Gertrud, när vi diskuterade boken vid en kongress i Norge.

 Då det häri gällde olika grenar inom trolleriet, så var det många ”vanliga” trollkarlar som var lite sura för att de inte var med i boken. Så en dag tänkte jag, att jag skriver en bok där alla Sveriges trollkarlar finns med. Och det blev en bok med biografier och foton av över 1000 svenska trollkarlar – och det var nog till 99 % alla dåvarande aktiva och även bortgångna. Svensk Magisk Cirkel garanterade utgivningen mot ett visst antal böcker. Sedan 2007 har det hänt mycket i trollerivärlden, så en uppdatering skulle behövas, men tiden räcker inte till allt man vill göra tyvärr…

2014 gjorde du din sista föreställning, varför slutade du?

-Den 7 oktober 2014 gjorde jag mitt sista betalda engagemang. Ett litet återfall gjorde jag under 2015 då biblioteket ville se Nyköpings tre trollkarlar på scenen. Jag är 83 år nu, och det känns faktiskt jobbigt att släpa runt med två portföljer med rekvisita – de väger mer och mer för varje är faktiskt… Och Gertrud övertalade mig att var dags att sluta. Allt har ju sin tid.

Vad tycker du om dagens unga trollkarlar, i jämförelse med din egen generation när ni var unga?

- Varför blev De Contras akt den mest applåderade vid galaföreställningen i Jönköping i våras? Men visst – de unga trollkarlarna är väldigt kunniga och skickliga, när det gäller trick och grepp (och är mycket bättre på att skaffa sig engagemang är vi gamlingar var), men jag tycker det har blivit för mycket kort och walk around – men så är ju trenden. Fast inget går upp mot en bra scenakt!

Vad har du i "pipelinen" just nu, var kan vi se dig härnäst?

- Är anmäld till Magisk Weekend i Lund, och vi hoppas allt ska fungera i år. I fjor fick vi lämna återbud, så jag är lite sugen… Och Uppsala Magic & Comedy lockar. Och min trolleri- och cirkusblogg håller jag väl på med ett tag till…

Sist men inte minst, STORT tack för allt du gjort för magin i Sverige!


Läs våra andra intervjuer med kända svenska trollkarlar här:
Johan Ståhl - Månadens trollkarl april - 13

Brynolf & Ljung - Månadens trollkarlar maj - 13
Carl Stanley - Månadens trollkarl juni - 13
Tom Stone - Månadens trollkarl juli - 13
Charlie Caper - Månades trollkarl augusti - 13
John Houdi - Månadens trollkarl september - 13
Joe Labero - Månadens trollkarl oktober - 13
Leif Olberius - Månadens trollkarl november - 13
Mr. Dannyman - Månadens trollkarl januari - 14
David Persson - Månadens trollkarl februari - 14
Carl Tillenius - Månadens trollkarl mars - 14
Michael Halvarson - Månadens trollkarl april - 14
Håkan Berg - Månadens trollkarl maj - 14
Tommy Sköld - Månadens trollkarl juni - 14
Stefan Schützer - Månadens trollkarl september - 14
Jimmy Svärdhagen - Månadens trollkarl november - 14
Isidor Olsbjörk - Månadens trollkarl dec - 14/jan -15
Daniel Karlsson - Månadens trollkarl februari - 15
Ason Bson Cson - Månadens trollkarl mars -15
Joachim Solberg - Månadens trollkarl april -15
Alexx Alexxander - Månadens trollkarl maj - 15
Birger Karlsson - Månadens Cardist juli -15
Jakob Ståhle - Månadens trollkarl september - 15

Barntrolleri | Close-up trolleri | Linking Rings | Kortlekar | Street Magic | Trolleriskola för barn | Lär dig Trolla | Fidget Spinner | Presentkort | Köpvillkor | Kontakta oss | Öppettider Butik

Magic Sweden AB | Eklundshovsvägen 22 | 146 37 Tullinge | Tel: 08 778 00 60 | E-post: info@magicland.se | Copyright © 2013 Magicland.se