Priser i: 

Månadens trollkarl - Daniel Karlsson

Presentera dig själv med exakt tio ord!

- Glad trollkarl som älskar sin familj och sitt goa liv.

Vem är du på scen och vem är du privat?

- Jag har alltid strävat efter att vara densamma på scen som jag är privat. Under den tid jag körde stand-up och även drev en klubb så tyckte jag att komiker som var så lika sig själva privat som på scen var de allra roligaste. Exempelvis Johan Glans och Henrik Schyffert. Ett trolleriexempel är Rune Klan. Givetvis skruvar man till visa bitar men den generella personen på scen ska enligt mitt tycke vara densamma som den privata personen. OM man nu inte går in aktivt för att vara en karaktär. Då ska man köra fullt ut!

Varför blev det just trolleri för dig?

- Min farfar kunde några småtrick och jag var helt enkelt oerhört fascinerad. Sen är jag artistiskt lagd och som alla människor med en artistisk ådra så vill man ständigt synas och höras och kunna något som ingen annan kan. Med trolleriet blev jag speciell och blev originell och intressant.

Vad skulle du säga är det roligaste med just konstformen trolleri?

- Att med hjälp av helt naturliga handgrepp och materia kunna erbjuda en äkta magisk känsla för människor. Utöver det är jag kär i den komik man kan locka fram med hjälp av trolleri.

Har du någonsin scenskräck och hur hanterar du det?

- Tvärtom, jag ÄLSKAR scen. Jag har svårt att se andra uppträda eftersom jag nästan maniskt sitter och föreställer mig vad jag hade gjort där uppe. Drömmer mig bort och kommer ibland på mig själv missa hela föreställningen. Men så har det inte alltid varit. När jag gick i skolan kunde jag må dåligt i månader innan en muntlig redovisning eller presentation som skulle framföras inför klassen. Jag fick hjärtklappning och flöt in i någon form av surrealistisk känsla. En obehaglig känsla som hängde med mig även då jag tog mina första stapplande steg upp på scen. Jag vet inte exakt hur jag lyckades överkomma den men jag gissar på att det var erfarenheten som till slut vann över ångestkänslorna före man skulle gå på scen. Jag minns hur jag alltid före en föreställning på fullaste allvar ville fejka att jag blivit sjuk och var tvungen att ställa in. Men det gjorde jag aldrig, vilket jag är tacksam för idag.

Vad är det mest pinsamma/jobbiga som hänt dig på scen?

- Det har hänt väldigt mycket märkliga saker på scen. Svårt att välja ut något speciellt men jag kan berätta om mitt första stora uppträdande på stor scen som var inför 1000 personer. Jag skulle köra tricket där man trär igenom två snören genom en kavaj, sätter sedan på sig kavajen, och sedan låter två åskådare dra snöret hastigt igenom både kavajen och min egen kropp. De drog och drog och jag förstod först efter en lång pinsam minut att jag glömt göra "fusket". Jag gick raskt vidare till nästa trick som var "tonte", en "hitta damen"-version som kräver många moves. Jag glömde av mig och stod och velade och mumlade länge i micken. Alla tusen personer var tysta och såg på mig med ångestladdade ögon. Till slut sa en kille precis framför mig på scen med en uttråkad röst jag ALDRIG glömmer "ska du fortsätta länge till?". Jag tog ett djupt andetag och sa "Nej, jag är färdig nu, tack för mig" och gick av scen.

Hur kommer du på nytt material?

- Jag är väldigt ärlig med att jag är en lat trollkarl i det avseendet och att jag beundrar alla som kommer på bra material. Eller ja, inte alla, utan de som kommer på BRA eget material. Men visst har jag mycket eget och det kommer oftast fram genom en grundtanke som jag sedan försöker förverkliga. Ofta grundar sig många av mina idéer på redan befintliga effekter som jag vill försöka trappa upp och förbättra. Jag har alltid beundrat Copperfield och hans gäng i det avseendet. När Copperfield framför något så har de alltid tvistat till effekten så att det blir 3 resor värre. Älskar sånt!

Hur tänker du när det gäller klädsel på scen?

- Jag är tämligen ointresserad av klädsel både privat och på scen. Men jag HAR kläder på mig, det kan jag lova. Jag har många gånger fått gliringar av kolleger som tycker att jag borde klä mig i kostym och inte, som jag gör, i Jeans och T-shirt. Det märkliga är att kollegor t.o.m. sagt att jag borde vara mer originell och klä mig i kostym och inte "som alla andra" i jeans och T-shirt. Då jag frågat om de kan nämna EN ENDA person förutom mig som klär sig så så blir det genast väldigt tyst. Kostym bärs av 99,99% av trollisarna. Vilket jag inte tycker är fel, tvärtom väldigt snyggt och aldrig fel. Men det är ju inget argument för att jag inte skulle göra mig bättre i jeans och T-shirt, vilket jag trivs bättre i.

Hur ser ett vanligt gig ut för dig?

- Antingen är det ett gig för uteslutande vuxna eller en familjeföreställning. Men de ser ganska lika ut. Jag tar oftast bilen dit i god tid, jag kollar hur scenen ser ut och om vinklar, ljud och ljus är som det ska. Sen preppar jag mina saker och talar med konferencier om presentation m.m. Ja, sen kör jag så det ryker och njuter hela vägen.

Vad vet du nu som trollkarl, som du inte hade en aning om när du började?

- Jag hade ingen aning om att konkurrensen skulle vara så hård och att det inte är så lätt att leva på trolleri som jag trodde. Det har varit ett långt slit med år av ekonomisk katastrof.

Vilket trick har imponerat mest på dig NÅGONSIN?

- Jag minns när jag och Tobbe Trollkarl satt i baren i Lund och Gaetan Bloom visade oss sin prototyp på Escalator. Det var en hårresande upplevelse som avslutades med skratt då Tobbe bokstavligen ramlade av sin stol. Men det har funnits mängder av trick som blåst mig runt månen och tillbaka. Väldigt ofta utförda av Erik Nordvall och Jacob Schenström.

Vad upplever du "trendar" just nu inom magin?

- Tyvärr en tuff och ball image. Det är nästan så att man lämnat det grundläggande och fascinationen med trolleriet och istället ägnat sig åt att ha så många tatueringar och nerdragna mössor som möjligt. Man har blivit bad-ass gangstaz som bytt ut pistolerna mot en kortlek. Jag har svårt för den stilen men den säljer tyvärr. Tyvärr väldigt DÅLIGA effekter till unga och oerfarna. Jösses vad gnällig jag låter... Jag är ju trots allt gammal. 36.

Dags att prata ”Itusågade kaninen”, SVTs barnprogram med dig som barnkanalens egna hustrollkarl! Fem säsonger senare, hur gick det till när du fick jobbet först?

- Jag hade en idé som jag bollade med olika personer. Jag trodde stenhårt på min idé som alltså var street magic riktad mot kids. Men väldigt få såg den potential programmet hade. Men ca 6 år senare blev det verklighet då jag tillsammans med Kaj Hagstedt skrev ihop en pitch som gick igenom bland ca 400 andra förslag. Det kändes som en dröm.

Som programledare, hur har du jobbat, har du varit involverad i allt eller ”bara” tillhandahållit trick och dig själv?

- Det är i grund och botten jag och Kaj Hagstedt som helt och hållet drivit allt framåt. Vi har haft andra till hjälp med en massa olika saker men vi har varit navet och är väldigt stolta över vad vi lyckats få fram. Vad var det första du blev varse om att göra magiprogram som du inte hade en aning om när ni drog igång? - Hur svårt det var med vinklarna. I första säsongen hade vi två kameror och det kunde på fullaste allvar ta över en timma bara att bestämma positionerna vi skulle ha.

Exakt HUR många trick har du klämt av under inspelningarna?

- Jag är osäker men vet att jag haft panik många gånger. Vi brukar väl räkna med ca 60 trick per säsong. Vet att det är mer men om vi räknar med 60 så blir det alltså 300 trick.

Kom du på/köpte du alla trick själv eller tog du in några konsulter?

- Den absolut största delen har jag själv tagit fram och valt vilka som ska köpas in. Men vi har även tagit hjälp av konsulter vid två tillfällen då vi tagit hjälp av Tom Stone och Jens Jadbäck.

Några trick som blev så bra i rutan att du tagit in dem i egna repertoaren?

- Absolut! Kommer dock inte på några exempel på det men vet att jag knäckt många idéer som följt med i min vanliga repertoar.

Vad har programmet betytt för din karriär?

- Oerhört mycket! Jag har i stort sett alla mina familjeföreställningar att tacka för detta.

Blir du mycket igenkänd bland kidsen?

- Absolut, men det ligger på ett väldigt bekvämt plan där det händer precis lagom ofta. Jag blir bara glad när de kommer fram och berättar om vad de tyckt var roligt. Det finns inte mycket som värmer så mycket som att få höra att man fått andra att börja trolla och hur de blivit inspirerade av mitt program. Det är en fantastisk känsla!

Blir det någon mer säsong av kaninen?!?

- Jag TROR faktiskt inte det, men det har jag å andra sidan inte trott någon gång efter att vi avslutat första säsongen. Men det känns som att SVT är nöjda med det de har. Det har ju dock varit ett väldigt populärt program och vi har slagit tittarrekord då och då så man ska aldrig säga aldrig.

Hur ser du familjeunderhållning VS vuxenunderhållning?

- Det blir ju lite annorlunda. Skämten och min framtoning varierar ganska mycket. Båda har sin charm och fördelar. Familjeunderhållningen är ju härlig i att man faktiskt kan roa alla åldrar och rikta sig till både vuxna och kids samtidigt. När det gäller vuxenunderhållning så kan man dra i lite andra trådar och andra växlar vilket kan ha sin charm.

Vilken av dem gör du helst?

- Det är verkligen 50-50 för mig. Jag älskar båda formerna och har svårt för att välja.

Nybliven trebarnspappa också, stort grattis! Hur får du ihop jobbet och familjen?

- Tack! Ja, trolleriet har blivit VÄLDIGT lidande på senare. Minns inte när jag tränade på något senast faktiskt. Vi har fått tre barn på MINDRE än tre år vilket är väldigt tidskrävande men givetvis helt fantastiskt. Min flickvän försöker så gott det går att ge mig tid, men det är svårt att överlåta allt åt henne och mitt kontor är ju mitt hem. Det är knepigt att byta blöja på ett barn samtidigt som man med nästa barn diskuterar varför troll inte sover i sängar, och samtidigt försöka göra en double undercut...

Vad har du i "pipelinen" just nu, vart kan vi se dig härnäst?

- Just nu är jag ute på ganska många familjeföreställningar runt om i landet. Jag och bolibompaprogramledaren Yankho Kamwendo gör en föreställning som heter Daniel & Yankho LIVE. Missa inte den föreställningen! Får inte säga för mycket men det kommer bli MYCKET turnerande i sommar för oss! Jag hoppas vi ses!

Hemsida: danielkarlsson.com ››

KLIPP MED DANIEL KARLSSON
Läs våra andra intervjuer med kända svenska trollkarlar här: 
Johan Ståhl - Månadens trollkarl april - 13
Brynolf & Ljung - Månadens trollkarlar maj - 13
Carl Stanley - Månadens trollkarl juni - 13
Tom Stone - Månadens trollkarl juli - 13
Charlie Caper - Månades trollkarl augusti - 13
John Houdi - Månadens trollkarl september - 13
Joe Labero - Månadens trollkarl oktober - 13
Leif Olberius - Månadens trollkarl november - 13
Mr. Dannyman - Månadens trollkarl januari - 14
David Persson - Månadens trollkarl februari - 14
Carl Tillenius - Månadens trollkarl mars - 14
Michael Halvarson - Månadens trollkarl april - 14
Håkan Berg - Månadens trollkarl maj - 14
Tommy Sköld - Månadens trollkarl juni - 14
Stefan Schützer - Månadens trollkarl september - 14
Jimmy Svärdhagen - Månadens trollkarl november - 14
Isidor Olsbjörk - Månadens trollkarl dec - 14/jan -15
Daniel Karlsson - Månadens trollkarl februari - 15
Ason Bson Cson - Månadens trollkarl mars -15
Joachim Solberg - Månadens trollkarl april -15
Alexx Alexxander - Månadens trollkarl maj - 15

Barntrolleri | Close-up trolleri | Linking Rings | Kortlekar | Street Magic | Trolleriskola för barn | Lär dig Trolla | Fidget Spinner | Presentkort | Köpvillkor | Kontakta oss | Öppettider Butik

Magic Sweden AB | Eklundshovsvägen 22 | 146 37 Tullinge | Tel: 08 778 00 60 | E-post: info@magicland.se | Copyright © 2013 Magicland.se