Priser i: 

Månadens trollkarl - Jakob Ståhle 

Presentera dig själv med exakt tio ord!

- Vetgirig kreativ tankspridd late blooming humanist, magiker och bästsäljande författare.

Vem är du på scen och vem är du privat?

- På scen är jag antingen, som Mr Jacoby, en kaxig ekivok självbedrägare som i 70-talsdisco-kostym som tror att han kan övertyga publiken om sin "internationella stjärnstatus". Men oftast är jag Jakob Ståhle fast aningen mer utåtriktad, glad och välkomnande än privat. Jag interagerar konstant med publiken och låter dem förbli stjärnor på min bekostnad. Magin sker ofta med hjälp av åskådare så att även jag blir "överraskad".

Varför blev det just trolleri för dig?

- Trolleri har alltid fascinerat mig. När jag var liten så trollade min åtta år äldre bror fram ägg ur munnen och lade en hatt. Jag tyckte det var fantastiskt. Det skulle emellertid dröja till sena tonåren innan jag började intressera mig för trolleri mer ordentligt. Jag var då Sveriges yngste auktoriserade pianotekniker och intresserad av hantverk, mekanik och genom mitt pianospelande var jag van vid, och visste, vad det kan ge att traggla teknik och nöta in övningar.

Jag spelade in TV4's Helt Magiskt på på VHS och gav mig dän på att klura ut trick som gjordes. Jag hade inte någon kontakt med någon magiker. Visste inte att det fanns svenska "dealers" eller att det fanns flera magiklubbar i landet. Jag tillverkade egen rekvisita och övade med mynt och gummiband.
 
När jag var ute och stämde pianon hos kunder märkte jag snart hur fascinerade och imponerade det blev av trolleri. Att det krävdes väldigt mycket mer kunskap teknik och färdighet för att stämma deras pianon hade de ingen aning om.

På en nyårsfest 1992 gjorde Mr Jacoby och hans assistent Cinderella premiär med den snabbt inövad och improviserad trollerishow som var så uppskattad akt att vi fick göra den på många fester efter det.

Som den bekräftelsetorsk jag är, upptäckte jag att det var både mer uppskattat och förstod att det också vara mer lukrativt att försörja sig på trolleriunderhållning, än på att stämma och renovera gamla pianon. .

Vad skulle du säga är det roligaste med just konstformen trolleri?

- Det är mycket som är roligt med trolleri. Överraskningsmomentet och publikens fascination över något det inte trodde var möjligt skapar underbara och starka reaktioner.

Jag gillar också att det är så många olika delar som tillsammans kan skapa upplevelsen av magi.
Timing, fingerfärdighet, psykologi, interaktion, direction och miss direction och logistik, även smart rekvisita och fiffiga lösningar, samt timing. Timingen är så viktig att den är värd att nämnas två gånger. Trolleri är en mångfacetterad och bred konstform. Det finns oändligt många sätt att framföra det på. Konstnärligt, mystiskt, dramatiskt, till musik, tillsammans med dans etc. Det kan vara komiskt, fräckt, vackert, gripande, skrämmande och magiskt.

Har du någonsin scenskräck och hur hanterar du det?

- Scenskräcken har avtagit med åren och erfarenheten. Det är sällan jag känner scenskräck nu för tiden. Jobbigast har det nog varit när man det finns personer i publiken som man känner eller som är särskillt ”viktiga”, även om jag inte tycker att någon borde vara viktigare än någon annan.

Jag tror att affirmationer fungerar bra mycket bättre än tanken allena. Att uttalat upprepa saker som gör mig tryggare inför att gå in på scenen. Det skulle kunna vara fraser så som: "Jag älskar publiken och publiken älskar mig. Jag är trygg i det jag skall göra och glad för möjligheten att få uppträda här och nu. Det är många i publiken som gillar det jag gör. Jag älskar det jag gör. Jag är glad och positiv. Jag connectar med alla i publiken och jag förmedlar värme till alla. Jag älskar publiken och publiken älskar mig.” Det här gör jag i princip aldrig, men det är gott att veta att det finns verktyg att ta till.

Vad är det mest pinsamma/jobbiga som hänt dig på scen?

- Jag tappade bort en vigselring. Detta var emellertid inte på scen men desto jobbigare.
Det skedde vid ett jobb på Nya Ullevi Konferens och Restauranger för ett företag där jag stod för kvällens underhållning. Jag hade riggat min scen och stod för både mingel och  scenunderhållning. Jag har hört mardrömshistorier om magiker som tappat lånade ringar så innan jag lånar någon ring försäkrar jag mig alltid först om att det inte finns någon golvbrunn eller andra håligheter i golv/mark som skulle kunna ställa till det.

Jag är ute bland borden som står ganska trångt och lånar en vigselring för en rutin som jag älskar att göra. Jag tappar ringen och dyker blixtsnabbt för att se den innan den stannar. Borta! Givetvis håller jag god min, skrattar och skämtar samtidigt som jag effektivt scannar golvet efter ringen. Vad som än händer så måste den fram snabbt. Jag dyker ner på golvet och tokletar. Upp, och skämtar något om hur tokroligt det är när någon annan tar upp ringen och gömmer den, i hopp om att någon skall säga ”hokus pokus, här är ringen!”, men inte. Nu har det börjat bli pinsamt på riktigt. Besluten att ringen måste hittas snarast kravlar letar jag under bord och stolar. Det går lång tid innan ringen till slut återfinns. Alla mått av professionalism och värdighet för länge sedan utsuddade och jag befinner mig i en pinsam uppförsbacke...

Hur kommer du på nytt material?

- Det kan komma när som helst och det kan komma när jag sätter mig ner för att försöka jobba fram nytt material. Lättast är, tycker jag, när man har ett tema man skall förhålla sig till. Jag har lättare för att hitta på tekniska lösningar än att hitta på plots, genomtänkta rutiner och skämt. Det är ett område jag bör jobba för att utveckla. Ibland måste jag tvinga mig att skriva ner material som jag kan bearbeta och utveckla. Gör man det frekvent så blir det förr eller senare nytt material som funkar. Krävs ”bara” disciplin…
Riktigt bra är också att bolla idéer med en kollega.

Hur tänker du när det gäller klädsel på scen?

- Jag tänker att det är bra att sticka ut. Med Mr Jacoby är det ”lätt” och roligt att skapa en kostym som skall vara kraftigt i ögonfallande. När jag jobbar som Jakob Ståhle vill jag ha något enklare. Under ett antal år har jag jobbat med vit keps som ett signum.
Om jag vore kändis kunde jag bara se till att ha en snygg kostym och den kunde gärna varit olika varje gång. Jag vet emellertid att folk i allmänhet tyvärr inte kommer komma ihåg mitt namn men de lär känna igen trollisen med vit keps och vita skor.

Hur ser ett vanligt gig ut för dig?

- Allt från en kort insats på scen, till mingeljobb och eller scenshow med musik och hela faderullan. Det kan vara på restaurang, konferensanläggning, i personalmatsal på ett sjabbigt lager eller i slottsmiljö, på mässa etc.

Jag som har lite bakgrund i musikbranschen har fram tills nu släpat med mig egen scen ljud och ljus på många av jobben.  Inramningen är jäkligt viktig. Dels för att så många som möjligt både skall tydligt kunna se och höra vad du gör. Upplevelsen blir också bättre för alla parter om det är en snygg inramning.  Jag har tagit betalt för att rigga scen och samtidigt varit trygg med att jag vet hur det blir på plats. Nu har jag emellertid sålt av min scenrigg. Bättre att hyra in scen av proffs, så kan jag lägga allt krut på det jag skall göra på scen. Antingen förmedlar jag till ljud & ljus-firman eller lämnar kravspec för scen. Ett sätt att hjälpa kunden att optimera kvällen.

Vad vet du nu som trollkarl , som du inte hade en aning om när du började?

- Att uppdragen, förutsättningarna, förväntningarna och människor är väldigt olika. Att de flesta magiker är kufar på ett eller annat vis (inte minst jag) men att vi har stor nytta och glädje av vår community och varandras kunksaper.

Vilket trick har imponerat mest på dig NÅGONSIN?

- Tellers the Red Ball. Jag har sett det två gånger i Las Vegas och tycker det är helt fantastiskt.

Vad upplever du "trendar" just nu inom magin?

- För min egen del är det inte viktigt. Viktigt för mig är att göra magi som funkar för mig. Magi som passar min personlighet och där jag kan interagera rätt med publiken. Jag tror och hoppas att Brynolf & Ljungs TV-program blir ett lyft för intresset och efterfrågan av magi, men TV tycks allt mer bli en färskvara som snabbt fadar ut i bruset. Med andra ord. Jag har inte koll på vad som trendar inom magin

Du har skrivit boken ”Tokiga bibelord” efter att ha crowdfundat den, hur enkelt/svårt var det att få ihop pengarna?

- Det är sannerligen inte lätt att göra en lyckad crowdfunding. Det är ca 1 på 10 som lyckas. All information man behöver finns emellertid lättillgänglig. Långt innan crowdfundingen startade hade jag en lång lista på saker som skulle göras och ett tidsschema för detta. Det var en fantastisk känsla när det blev en succé och kul att människor från olika delar av värden stöttade projektet. Men det var riktigt hårt arbete både inför och under crowdfundingen.

Hur har boken tagits emot?
- Som jag nämnde inledningsvis så kan jag titulera mig bästsäljande författare, men det låter mycket bättre än var det är. Boken har varit en ’Bestseller' i en liten smal kategori bland e-böcker på Amazon under ett par månader. I övrigt säljs den några ex per dag globalt. Det har varit många glada tillrop och även ilskna reaktioner. Syftet med boken är ju att skapa reaktioner och röra om i grytan lite. Jag är uppväxt i frikyrkan och några av mina gamla vänner har tyvärr tagit riktigt illa upp för att jag kritiserar knasigheter och förkastliga dumheter i bibeln.

Planer på att skriva någon mer bok?

- Absolut! Det skall bli fler volymer av boken, när jag känner att jag kan sätta av tid till det.
Jag har dessutom planer på och idéer för andra böcker. Tokiga Bibelord är ju en väldigt enkel illustrerad satirbok med minimalt med text. Jag vill kunna väcka tankar bland annat hos troende som inte läser bibeln.
Men jag har på resan samlat på mig mycket jag vill skriva om och som egen förläggare så är det ju bara att köra på. Men det är lite som att jobba fram material till en show eller en rutin. Jag måste kämpa med det.

Rykten gör gällande att du byggde egen rekvisita i början av din karriär, berätta! ;o)

- Det här var ju långt före Google’s tid och jag hade inga kontakter i magivärlden. En nöt som tog lite tid att knäcka lyckades jag faktiskt lösa i sömnen. Jag hade ett videoklipp med Joe Labero från Magiskt där han förvandlade en sedel till högre valör. Genom noggrann granskning förstod jag att han måste haft ett hölje på den tumme han hela tiden hade bakom sedeln.

Detta var långt innan jag hörde om eller hade sett någon Frågan var hur jag skulle kunna göra ett hölje som passade min tumme. Det var långt innan jag hört om eller sett någon TT. Jag funderade mycket över det och så drömde jag en natt att jag tillverkade ett hölje genom att trä en engångshandske i tunn plast över tummen. Virade om ett par lager hushållspapper blandat med klister, och sedan på med en gummihandske. Jag gjorde detta dagen efter. Inte hade jag räknat med den värme som tvåkomponentslimmet utvecklade när det härdade. Det blev i alla fall en hemmabyggd TT utan som jag målade i hudfärg med modellfärg. Denna användes under mina första betalda uppdrag. Förmodligen uselt framfört.

När jag tävlade i världsmästerskapen i Magi 2006 gjorde jag en Dancing Hank med ett antal egenbyggda reels, ett antal servon och en släde från en printer samt ett antal egenhändigt programmerade microprocessorer som trådlöst kommunicerade tajmingen sins emellan. Denna enda gula näsduk var egentligen 6 st dukar och det gjordes 10 switchar under akten, bland annat bakom min rygg. Dessa hembyggen blev stulna någon månad senare vid en omlastning mitt i Jönköping i samband med jobb.

Efter det har jag jobbat mer med färdig rekvisita. Om jag behöver något riktigt svårkonstruerat av kvalité så anlitar jag den skickligaste hantverkare jag känner och hört tallas om, Tim Star.

Vilket trick i världshistorien önskar du att det var du som kom på?

- Bägarspelet. Fasen vad kul att se att så många praktiserar tricket så väl, och i så många variationer.

Du får en minut inför en viktig publik, du måste göra intryck: vad gör du för trick?

- Givetvis har jag försökt få arrangören att förstå att alla gynnas av att ge mig fem minuter eller femton. Men om det nu är en minut vi pratar så blir det kanske en produktion av vinflaska från näsduk, som ges bort till någon i publiken.

Vad har du i "pipelinen" just nu, vart kan vi se dig härnäst?

- Det är nästan enbart slutna tillställningar för min del. Inte mycket offentliga gig.
Jag kommer göra ett par föreläsningar angående min bok Tokiga Bibelord och jag skall just, för andra året i rad, vara sommarpratare i KvackSnack som är den skeptiska podcasten Kvack You’s sommarprogram.

Det är högt tid att jobba med Tokiga Bibelord Vol. 2 men först skall det bli semester nu med nya husbilen och Josefina. Har även startat upp ytterligare ett litet sidoprojekt. För många idéer, för lite tid...Jakob Ståhle på webben

Besök Jakob Ståhle för att se filmer och annat aktuellt!


Läs våra andra intervjuer med kända svenska trollkarlar här:
Johan Ståhl - Månadens trollkarl april - 13

Brynolf & Ljung - Månadens trollkarlar maj - 13
Carl Stanley - Månadens trollkarl juni - 13
Tom Stone - Månadens trollkarl juli - 13
Charlie Caper - Månades trollkarl augusti - 13
John Houdi - Månadens trollkarl september - 13
Joe Labero - Månadens trollkarl oktober - 13
Leif Olberius - Månadens trollkarl november - 13
Mr. Dannyman - Månadens trollkarl januari - 14
David Persson - Månadens trollkarl februari - 14
Carl Tillenius - Månadens trollkarl mars - 14
Michael Halvarson - Månadens trollkarl april - 14
Håkan Berg - Månadens trollkarl maj - 14
Tommy Sköld - Månadens trollkarl juni - 14
Stefan Schützer - Månadens trollkarl september - 14
Jimmy Svärdhagen - Månadens trollkarl november - 14
Isidor Olsbjörk - Månadens trollkarl dec - 14/jan -15
Daniel Karlsson - Månadens trollkarl februari - 15
Ason Bson Cson - Månadens trollkarl mars -15
Joachim Solberg - Månadens trollkarl april -15
Alexx Alexxander - Månadens trollkarl maj - 15
Birger Karlsson - Månadens Cardist juli -15

Barntrolleri | Close-up trolleri | Linking Rings | Kortlekar | Street Magic | Trolleriskola för barn | Lär dig Trolla | Fidget Spinner | Presentkort | Köpvillkor | Kontakta oss | Öppettider Butik

Magic Sweden AB | Eklundshovsvägen 22 | 146 37 Tullinge | Tel: 08 778 00 60 | E-post: info@magicland.se | Copyright © 2013 Magicland.se