Priser i: 

Månadens trollkarl - Jimmy Svärdhagen

Presentera dig själv med exakt tio ord!

- Snart 40, gift, dotter på 13 månader. Bor i Habo.

Vem är du på scen och vem är du privat?

- På scen har jag mycket av en komisk sida, opretentiös, aningen skruvad och underfundig. Privat är jag delvis en ensamvarg och samtidigt make och pappa. Brukar alltid ha minst en hobby eller ett intresse som jag går in för till 100 %. Det kan vara golf, astronomi, gitarrspel etc. Nu är det poker som gäller sedan ett par år. Har ett pokerproffs som mentor sedan i våras. Det blir VM i poker i Las Vegas i sommar, trots att jag lovat mig själv att aldrig åka dit på sommartid…

Varför blev det just trolleri för dig?

- Det var nog min pappa som väckte intresset hos mig när jag var barn. Han gjorde ofta enklare korttricks när vi satt i TV-soffan. Han hade en trollerilåda från 60-talet från Topps, som hette Sim sala bim. Den var grym! Jag kollade alltid när det var trolleri på TV. Sen dröjde det tills jag var 19 innan det blev en seriös hobby. Fick en mentor redan från början.

Vad skulle du säga är det roligaste med just konstformen trolleri?

- Oj, svårt. Både det lilla och storslagna tror jag. De senaste 15 åren är det ändå trolleri i kombination med komik som jag tycker är roligast.

Har du någonsin scenskräck och hur hanterar du det?

- Inte scenskräck, men jag brukar alltid vara ganska nervös innan jag äntrar scenen. Ibland brukar jag tänka: ”Varför är jag inte säljare på Elgiganten istället”, eller: ”Vad skönt det hade varit att ligga hemma i soffan och titta på en film”. Nervositeten släpper dock de första sekunderna på scenen. Efter ett gig där jag upplever att jag ”ägt” stället så brukar jag tänka: ”Nu behöver jag aldrig vara nervös mer”. Men...

Vad är det mest pinsamma/jobbiga som hänt dig på scen?

- Två specifika händelser. För 10 år sedan på ett gig på Öland där illusionen ”chair suspension” fuckade upp TVÅ gånger. Själva brädan/båren rasade ner två gånger. Men inte många fattade om det var meningen eller inte. Det är fördelen med att ha en komisk karaktär. Det andra tillfället var för något år sedan där jag skulle ta mig ur en mindre låda, snubblar, fastnar med skon och druttlar runt på golvet, innan jag reser mig upp för att upptäcka att klacken på skon har lossnat, HAHA! Som tur var, var det avslutningen på showen så jag kunde fejka med något konstig gång att klacken satt kvar.

Hur kommer du på nytt material?

- Brukar få plötsliga idéer och infall när jag har gått och lagt mig. Ibland chansar jag lite och köper nått nytt material som jag tror passar min stil, för att se om det går att skriva nåt bra kring effekten. Ibland via inspiration från andra magiker eller komiker.

Hur tänker du när det gäller klädsel på scen?

- Jag försöker alltid att ha en klädsel som på något sätt sticker ut från det vanliga. Alternativt att folk ska kunna se, aha, där är artisten.

Hur ser ett vanligt gig ut för dig?

- Då jag jobbar halvtid med vuxengig och halvtid med familjegig så ser de ut på två olika sätt. Standard vuxengig är ca 35 minuters magi & humorshow mot slutet av huvudrätten vid en middag vid ett företagsevent och ibland mingelunderhållning innan eller bordstrolleri senare under kvällen. När det gäller familjegiggen, så är det ca 35 minuter fullt ös på en stadsdag, skola, eller hos en förening eller liknande. Oftast är jobben mellan Skåne och Uppsala.

Vad vet du nu som trollkarl, som du inte hade en aning om när du började?

- Att nästan allt handlar om din person och presentation och inte tricket i sig.

Vilket trick har imponerat mest på dig NÅGONSIN?

- Jag kan nog inte säga ett trick, men säg David Copperfields tio bästa illusioner.

Vad upplever du "trendar" just nu inom magin?

- Tycker väl att mentalmagin fortfarande hänger i där. Vet inte om Dynamo kan bidra till en förändring där. 

Du har ju en enorm erfarenhet, samt modet, att sätta upp större egna produktioner i Jönköping, något som du även väldigt uppskattat föreläst om. Vad är ”hemligheten” för att lyckas sätta upp egna produktioner?

- Som min vän Stefan Odelberg sa till mig för fem år sedan ”kör nu!”. Annars är ”hemligheten” att bestämma sig och jobba hårt.

Hur mycket jobb i en sån produktion går till det ”tråkiga”, som exempelvis införsäljning, boka lokaler, marknadsföring, jobba in kunder VS det ”roliga” som det kreativa, repa och skapa föreställningen? Tänk procentuellt!

-Jag skulle säga att 90% av tiden går till det ”tråkiga”. Om man nu inte har råd att leja bort sådant. Om man inte har eller tar sig råd så är det precis som mitt seminarium handlar om ändå, OERHÖRT lärorikt.

Hur tänker du när du annonserar, kör du print eller går man enkom på webben idag?

- Det gäller att köra på bred front med både print och webben. MEN, det i särklass viktigaste och mest inkomstbringande och biljettsäljande är det personliga säljet. Att bestämma träff med företag och sälja in sponspaket eller större biljettpaket. Detta är ett måste, oavsett om det är du själv som gör det eller någon annan duktig säljare.

När du gör egna produktioner, tar du in regissör då? Vad är dina tankar runt att ta in en regissör och hur jobbar ni ihop?

- Jag har tyvärr inte tagit in någon regissör hittills. Jag har ”bara” tagit hjälp och feedback från kollegor och andra i showensemblen. Men jag skulle absolut vilja jobba med en regissör.

Vad vet du idag om att sätta upp egna produktioner, som du inte hade en aning om när du började?

- Jag vet 100% mer nu än innan, för att sammanfatta lite så vet jag nu hur sjukt mycket tid det tar. Och hur svårt det är att sälja biljetter. Och hur svårt det är att gå runt ekonomiskt på en egen produktion. ETT råd till någon som vill sätta upp en egen show i sin hemstad, vad blir det? Kör! Boka en teater eller liknande 12 månader fram i tiden och kör!

Vad hände med Jimma Limma?!?!

- Haha, det var endast en tävlingskaraktär jag körde ett tag när jag tävlade i barntrolleri 2005-2008. Tre silver och ett SM-guld blev det.

Vad har du i "pipelinen" just nu, vart kan vi se dig härnäst?

- Nu sist hade jag en stor publik show på nya konserthuset Spira i Jönköping. Den 29:e och 30:e oktober. Förutom jag själv så hade jag plockat in en musikalartist från Malmöoperan som sjunger GRYMT! Svenska Galaorkestern med kapellmästare Patrik Svanängen samt två sångare från gruppen MUMS. Så en skön mix av magi, humor och livemusik. Kul att ha liveband till alla jinglar och bakgrunder också. Samarbetet med David Batra och Robin Paulsson har också fortsatt nu i höst, väldigt roligt. Annars blir det fullt fokus på Magi SM i Jönköping den 6-8 mars.

För mer info, besök Jimmy Svärdhagens hemsida: www.svärdhagen.se.

Läs våra andra intervjuer med kända svenska trollkarlar här: 
Johan Ståhl - Månadens trollkarl april - 13
Brynolf & Ljung - Månadens trollkarlar maj - 13
Carl Stanley - Månadens trollkarl juni - 13
Tom Stone - Månadens trollkarl juli - 13
Charlie Caper - Månades trollkarl augusti - 13
John Houdi - Månadens trollkarl september - 13
Joe Labero - Månadens trollkarl oktober - 13
Leif Olberius - Månadens trollkarl november - 13
Mr. Dannyman - Månadens trollkarl januari - 14
David Persson - Månadens trollkarl februari - 14
Carl Tillenius - Månadens trollkarl mars - 14
Michael Halvarson - Månadens trollkarl april - 14
Håkan Berg - Månadens trollkarl maj - 14
Tommy Sköld - Månadens trollkarl juni - 14
Stefan Schützer - Månadens trollkarl september - 14
Jimmy Svärdhagen - Månadens trollkarl november - 14
Isidor Olsbjörk - Månadens trollkarl dec - 14/jan -15
Daniel Karlsson - Månadens trollkarl februari - 15
Ason Bson Cson - Månadens trollkarl mars -15
Joachim Solberg - Månadens trollkarl april -15
Alexx Alexxander - Månadens trollkarl maj - 15

Barntrolleri | Close-up trolleri | Linking Rings | Kortlekar | Street Magic | Trolleriskola för barn | Lär dig Trolla | Fidget Spinner | Presentkort | Köpvillkor | Kontakta oss | Öppettider Butik

Magic Sweden AB | Eklundshovsvägen 22 | 146 37 Tullinge | Tel: 08 778 00 60 | E-post: info@magicland.se | Copyright © 2013 Magicland.se