Priser i: 

Månadens Trollkarl - Lars-Peter Loeld

Presentera dig själv med exakt tio ord!
-58 år, kreativ, omtänksam, kärleksfull, innovativ, allmänbildad, kunnig, fackidiot, envis (både positivt och negativt) och professionell.

Vem är du på scen och vem är du privat?
-Jag är nog samma person privat som jag är på scen. Jag förstärker bara vissa delar av min personlighet på scenen. Jag är absolut inte någon mystiker på scen som står med pannan i djupa veck. Det jag presenterar är helt oförklarligt, men jag har en lättsam och humoristisk ton. Glimt i ögat och charm (har jag hört). Allt jag gör är ju interaktivt och jag vill beröra min publik.

Varför blev det just trolleri för dig?
-Jag fick ju som de flesta en trollerilåda i julklapp när jag var 8 år. Exakt vad det var som gjorde att jag fastnade vid så unga år vet jag inte riktigt. Kanske glädjen över att kunna visa kompisar något som de inte kunde och som de inte förstod hur det gick till. Minns att jag stod på skolgården i Strängnäs, där jag växte upp, när jag var 12 år och plockade biljardbollar ur munnen. Jag stod på scen första gången när jag var 11 år så jag har stått på scen i 47 år!!!. Jag gillade att träna och började läsa trolleriböcker och tränade ännu mer.

När jag var 13 år så gick jag med i SMC. Träffade också Mr Colland i Eskilstuna som blev min mentor. Det var ovärderligt för mig de stunder då vi träffades. Carl Tillenius hade ju också Colland som mentor. Colland sa alltid att jag skulle gå min egen väg och inte titta på andra. Tror att jag genom åren har följt det (har nog missat några gånger).

Vad skulle du säga är det roligaste med just konstformen trolleri?
-Det roligaste är nog att för en kort stund få publiken att känna att de förflyttas till en annan värld där allt som de trodde var omöjligt är möjligt. Bra trolleri är oerhört starkt och väldigt bra underhållning. En konstform som borde ha mycket högre status. Det kanske blir ändring på det när Per Eklunds bok kommer ut i höst. Skillnaden mellan mentalism och trolleri är dock att mentalism blir väldigt personlig för publiken och den person som medverkar på scen. Bra trolleri har allt!

Vad är det mest pinsamma/jobbiga som hänt dig på scen?
-Det har väl hänt en del missöden och pinsamheter under åren. De flesta kan man ju klara av genom sin rutin och professionalism. Det är en speciell pinsamhet som jag dock tänker på och den utspelar sig i TV burken. Det var ett tv framträdande i programmet Nattkafé med Siewert Öholm (1987 vill jag minnas?). Jag skulle trolla fram en guldfisk ur en lånad sedel. Jag hade köpt två fiskar som befanns sig i en skål i studion. Dock var det bara en som fungerade?? Jag såg dock skillnad på dem. Det var direktsändning och producenten hade ändrat i körschemat utan att meddela mig. Jag blev helt plötslig introducerad utan att jag hade plockat upp fisken ur skålen. Puh! Jag rusar dit och plockar upp fel fisk (hade inte tid att titta efter). Det som sedan händer är att fisken helt plötslig hoppar upp ur sedeln och landar på golvet. Inte kul alls! Tror dock inte att så många upptäckte vad som hände när jag plockade upp fisken och stoppade tillbaka den i sedeln.

Hur tänker du när det gäller klädsel på scen?
-Hel och ren är ju en bra regel. Jag har alltid snygga, ”dyra” kostymer med bra passform. Viktigt är också att ha snygga välputsade skor. Jag gör aldrig någon close-up nu förtiden, men när jag gjorde det så var jag väldigt noga med god andedräkt och snygga välvårdade händer. God andedräkt är ju oerhört viktigt på scen också eftersom hela min show bygger på publikmedverkan. Jag har alltid haft två ledord genom livet och de är stil och finess. För mig är det viktigt att jag ser bra ut på scen. Har dock svårt för jeans och T- Shirt, men om någon vill uppträda så är väl det helt ok, men jag skulle inte ha det på scen.

Vilket trick har imponerat mest på dig NÅGONSIN?
-Jag vet att många tycker precis som jag. Det mest magiska jag har upplevt är Floating Lightbulb med Blackstone Jr. Såg honom på FISM i Haag. Wow.

Magiker - Mentalist - föreläsare, vad är roligast? Vad gör du mest? Vad skulle du VILJA att du gjorde mest?
-Om någon frågar mig vad jag gör så svarar jag att jag är – Artist, föreläsare och moderator och i den ordningen. Jag har ju fyra olika koncept förutom min show Mindgames. De är olika workshops som är interaktiva och har ett högt underhållningsvärde. De handlar om arbetsglädje, kreativitet och innovation. Den fjärde är en icebreaker som är makalös som inledning på en konferens (den misslyckade föreläsaren, jag skapade den 1986) Jag tycker att det är roligast att köra Mindgames, men de andra följer tätt därefter. Många gånger så gör jag ju fler koncept för samma företag under en dag. Teamplay på em och Mindgames som middagsunderhållning.

I det smått legendariska programmet "Magiskt" var du en populär och återkommande gäst, bla gjorde du bland det sjukaste jag vid den tiden någonsin sett, ett litet ciggpapper som försvann galet snabbt! Du uppmanade tom publiken att spela in och försöka se, vilket vi gjorde utan kunna se nått såklart. Vad kommer du ihåg från inspelningarna?
-
Kommer inte ihåg någonting! I min ålder får man vara glad att man kommer ihåg om man har stigit upp ur sängen på morgonen eller inte! Jag kommer inte direkt ihåg några detaljer. Vill minnas att Love Melander var med vid alla inspelningarna. Det blev inte någon omtagning vad jag kan minnas, men jag kanske vill att det skulle ha varit så. Det var kul och Hans Crispin var väldigt entusiastisk. Funderade ganska länge över vilka rutiner som jag skulle visa.

Vad betydde "Magiskt" för magin Sverige skulle du säga, samt din medverkan för dig privat?
-Jag tror att ”Magiskt” har betytt väldigt mycket. Inte för lekmän, men för t ex dig Tobbe och många andra som då hade börjat med trolleri. Jag vet att programmet var en stor inspirationskälla för dessa unga magiker. Det är ju roligt att jag och de andra som medverkade i Magiskt har sett till att återväxten inom trolleriet i Sverige har säkrats. För mig privat betydde det att min publik hade sett mig och att de snackade om det. Om jag fick mer uppdrag tack vare programmet kan jag inte svara på.

För ett par år sen känns det som att alla sålda av sina illusioner och skulle bli mentalister, trötta på att kånka runt illusioner såklart. Du var ett par år tidigare än alla andra, hur kommer det sig? Vad gjorde att du byte inriktning?
-Jag uppträdde med trolleri under hela gymnasietiden och hade väl en dröm att bli professionell trollkonstnär, men efter gymnasiet 1977 så var det nog svårt. Jag började att studera vid Uppsala Universitet och uppträdde med close-up på Nationerna, framför allt på Snärkes nation. Tror att jag var den första som körde table-hopping i Sverige. Året var 1982 (kanske både Houdi och Labero började samtidigt?) Jag tog min examen (Linjen för personal- och arbetslivsfrågor) 1984 och lade den på hyllan och blev professionell trollkonstnär istället. Vill dock säga att åren i Uppsala och den utbildning jag gick har haft en oerhörd betydelse för mig.

Jag uppträdde mycket med close-up trolleri på restauranger och började också köra mycket företagsevent. Övergången till mentalism började redan 1993. Jag, Love, Houdi, Göran Strandberg och Stefan Schützer var på kongress i Washington (Collectors Workshop). Ett inslag under kongressen var en tävlig med en väldigt hög prissumma. Vinnaren av denna tävling var Tim Conover (tyvärr allt för tidigt bortgången).

Han gjorde sin mentalistakt. Det var första gången i mitt liv som jag såg en mentalistakt som verkligen var underhållande. Jag hade enbart sett trista tyska och italienska mentalmagiker på FISM som stod med pannan i djupa veck i 20 minuter. Ingenting hände. Tims show var makalös och jag började fundera på att lära mig allt om mentalism (visste i princip ingenting). Det dröjde till 1997 innan jag bestämde mig. Jag började köpa böcker, filmer och olika rutiner. Jag köpte domänerna mindgames.se och mentalist.se Byggde upp min show Mindgames och skapade en hemsida. Jag berättade inte detta för någon, inte ens för min vän Houdi. Jag ville vara först och ensam. 1999 så hade jag premiär på min show. Jag hade ju redan en mängd kunder så jag berättade för dem att jag hade en ny show. Att jag började med mentalism har nog också mycket att göra med min utbildning. Jag är ju beteendevetare och tyckte att det skulle göra min show ännu mer trovärdig. Jag introducerade mentalism i Skandinavien.

Vad jag vet så var det ingen som gjorde denna typ av show professionellt vid den tiden. Jag fick vara ensam i ca 5-6 år. Nu finns det många fler. Jag började alltså med mentalism innan Derren Brown hade dykt upp på scenen. Tror att både jag och Derren har inspirerat andra trollkonstnärer i Sverige att ta steget till mentalism. Dock ska sägas att mentalism är väldigt svårt att göra bra.

Hur ser "företagsjobbscenen" ut idag? Många pratar om en nedgång, att det går i cykler?
-Visst har det gått ned och hela mötesindustrin har förändrats enormt sedan 2012. Mycket beroende på konjunkturen men också på alla skriverier i tidningarna om excesser på konferenser och företagsfester. I många fall så var och är det viktigt att skriva om detta. Framförallt när det handlar om skattepengar. I andra fall så var skriverierna helt ogrundade och felaktiga. Konsekvensen blev att företagsmarknaden gick ner kraftigt runt 2012. Ett annat problem är att konkurrensen är mycket tuffare nu. Antalet artister och föreläsare har ökat enormt de sista åren. Arvoden pressas och i vissa fall ”dumpas”. Det är helt klart tuffare, men jag finns kvar. Jag får citera Steve Martin ” You have to be so good so they can´t ignore you”

Vem är främsta mentalisten idag och varför?
-Det finns många bra och Max Maven tillhör enligt mig inte en av de främsta (många tror det). Jag kan nämna några namn som många kanske inte känner till. Jon Stetson, The Evasons, Gil Eagles, Chris Carter, Lior Manor och några till. Den som dock är störst är Derren Brown. Derren har tillsammans med sin parhäst Andy Nyman skapat så oerhört mycket. Scenshower (har sett nästan alla live och de är oftast Wow), Tv program. De två är nyskapande och oerhört kreativa. Derren är kung!!

Vad har du i "pipelinen" just nu, vart kan vi se dig härnäst?
-Jag gör en hel del roliga och spännande företagsuppdrag i höst. Har inlett ett samarbete med en av de största aktörerna inom event i Sverige och vi gör en turné inom Sverige i höst. Jag har tidigare synts offentligt vid några tillfällen inom Sverige på olika teatrar, men om man vill se mig live i höst så är det svårt. Allt är internt för olika företag.

"Lör den 24 sept är det "Mental Saturday!", då kommer en av Sveriges pionjärer inom mentalmagi till Magicland och berättar om just mentalmagi samt visar något som snurrar upp våra magiska små hjärnor! ;o) Missa inte chansen att höra och se LP Loeld, givetvis är det gratis så varmt välkomna alla!"

Läs våra andra intervjuer med kända svenska trollkarlar här:
Johan Ståhl - Månadens trollkarl april - 13

Brynolf & Ljung - Månadens trollkarlar maj - 13
Carl Stanley - Månadens trollkarl juni - 13
Tom Stone - Månadens trollkarl juli - 13
Charlie Caper - Månades trollkarl augusti - 13
John Houdi - Månadens trollkarl september - 13
Joe Labero - Månadens trollkarl oktober - 13
Leif Olberius - Månadens trollkarl november - 13
Mr. Dannyman - Månadens trollkarl januari - 14
David Persson - Månadens trollkarl februari - 14
Carl Tillenius - Månadens trollkarl mars - 14
Michael Halvarson - Månadens trollkarl april - 14
Håkan Berg - Månadens trollkarl maj - 14
Tommy Sköld - Månadens trollkarl juni - 14
Stefan Schützer - Månadens trollkarl september - 14
Jimmy Svärdhagen - Månadens trollkarl november - 14
Isidor Olsbjörk - Månadens trollkarl dec - 14/jan -15
Daniel Karlsson - Månadens trollkarl februari - 15
Ason Bson Cson - Månadens trollkarl mars -15
Joachim Solberg - Månadens trollkarl april -15
Alexx Alexxander - Månadens trollkarl maj - 15
Birger Karlsson - Månadens Cardist juli -15
Jakob Ståhle - Månadens trollkarl september - 15
Christer Nilsson - Månadens trollkarl november - 15
Hans Lindström - Månadens Trollkarl februari 2016
Thomas Blomberg - Månadens Trollkarl maj 2016
Julien Dauphiin - Månadens trollkarl augusti 2016

Barntrolleri | Close-up trolleri | Linking Rings | Kortlekar | Street Magic | Trolleriskola för barn | Lär dig Trolla | Fidget Spinner | Presentkort | Köpvillkor | Kontakta oss | Öppettider Butik

Magic Sweden AB | Eklundshovsvägen 22 | 146 37 Tullinge | Tel: 08 778 00 60 | E-post: info@magicland.se | Copyright © 2013 Magicland.se