Priser i: 

Månadens Trollkarl - Ray Matson

Presentera dig själv med exakt tio ord!
-Generös, oflexibelt flexibel, livsnjutare, mångsysslare, kreativ, lat, barnsligt prylgalen, åldersnojig

Vem är du på scen och vem är du privat?
-Jag är i stort sett samma person. Jag har jobbat på scen sedan jag var 16 år men då med musik, som konferencier m m, jobbat som programledare på radio och TV i ett 30-tal år, lånat ut rösten till olika saker som TV- och radioreklam. Det har gjort att scenpersonen och den privata personen är likadana. Möjligtvis är jag lite tystare privat.

Varför blev det just trolleri för dig?
-Som de allra flesta andra så var jag intresserad av trolleri som liten men lämnade ganska snart det till förmån för musiken. Intresset för mentalism och trolleri uppstod som äldre och efter att jag gått en utbildning till hypnotisör i Danmark. Det är roligare att virra till hjärnorna hos folk än att lösa problem :) Jag är inte direkt hardcore-mentalist utan blandar in en del illusioner och andra trick när det behövs.

Vad skulle du säga är det roligaste med just konstformen trolleri?
-Underhållningen, att kunna överraska människor med saker som till synes är omöjliga. Moderna människor har så mycket upplevelser via elektroniska media, något som för bara ett 30-tal år sedan skulle upplevts som äkta trolleri. Där gillar jag mentalismen som går rakt in i människans hjärna och skruvar till verkligheten.

Mentalism är, rätt utfört, i stort sett omöjligt för folk att förklara annat än med gissningar. Det berör människor på ett annat plan. Dock så får man inte så mycket vänner efter att ha plockat ur en pinkod ur huvudet på någon. Jag är ju också enormt privilegierad som får jobba tillsammans med Malin som är min agent, assistent på scenen, chef, ekonom, sekreterare, fru, älskarinna, etc. Vi har jobbat ihop i 27 år vilket är magiskt i sig.

Vad är det mest pinsamma/jobbiga som hänt dig på scen?
-Oj, det mest pinsamma var när vi hade en akt där deltagaren på scenen skulle göra ett val som resulterade i att hon inte vann ett presentkort på 10 000 kronor. På grund av en liten miss så blev det tvärtom, hon vann ett presentkort på 10 000 kronor. Det tog oss en liten stund att komma ur snyggt. Det mest jobbiga var när jag höll på att få stryk av en ganska stor kille som var helt övertygad om att jag precis krossat hans mobiltelefon med en hammare. Jag fick faktiskt ducka. Det är dramatik det!

Hur tänker du när det gäller klädsel på scen?
-Jag har tre olika varianter. Alltid svarta byxor, en svart kavaj, en silverfärgad lång kavaj och en svart jaquette. Svart eller silver med andra ord. Förutom i årets Nordiska Mästerskap då jag glömde de svarta brallorna hemma och fick ta till en nödlösning i form av ett par illasittande ljusbruna chinos. Domarna undrade efteråt hur jag tänkte med klädseln.

Vilket trick har imponerat mest på dig NÅGONSIN?
-Det är faktiskt ganska färskt. Jag är grymt imponerad av Thommy Ten & Amelié van Tass tankeläsningsrutiner. Enormt bra användande av en viss teknik och suveränt showmanship. För de som inte sett dem jobba så gästar paret årets Magic Weekend i Lund.

Magiker - Mentalist - föreläsare, vad är roligast? Vad gör du mest? Vad skulle du VILJA att du gjorde mest?
-Egentligen är det samma sak för mig. Mentalist är ju basen men i de fall där det behövs lite mer vanligt trolleri så plockar jag in det i föreställningarna, I mina föreläsningar så pratar jag om hjärnan, hur lättpåverkade vi är, hur man får folk att säga Ja osv. Alltså samma sak som jag gör på underhållningsscenen. Allting går hand i hand så jag är mer än nöjd med mitt alla delar i mitt jobb.

Som president i SMC, berätta hur arbetet har sett ut sen du började engagera dig där, vad har hänt på vägen och vad har du varit med att driva igenom?
-Vi har egentligen inte haft några riktiga milstolpar utan jobbat mycket med att få det att snurra på med ungdomsverksamhet, lectures osv. Vi diskuterar givetvis om hur vi kan utveckla verksamheten, bland annat med att komma ut mer i landet, men det behövs fler som kan hjälpa till och ta tag i saker och ting rent praktisk utanför Stockholm för att det ska lossna.

Biblioteket har ju varit och är en prioritet och där har vi en några eldsjälar att tacka för att de lägger ned tid. Vi förlorade ju en bra lokal nu i samband med att Magic Bar lade ner och det är inte så enkelt att ersätta men vi jobbar på det. Så visst finns det att göra.

Hur skiljer SMC 2016 jämfört med SMC 1990?
-Nu har jag ju inte varit med så länge men jag får svara ur mitt tidsbegränsade perspektiv. Som i mycket annan föreningsverksamhet så är det svårt att hitta människor som vill engagera sig. Tiden räcker inte till idag. Dessutom har ju nya media som Facebook och YouTube tagit över mycket av det som tidigare avhandlades under fysiska möten. Det som tidigare var ”hemligt” i föreningen är ju idag ganska så lätt att hitta på nätet för den som vill.

Vad är er absolut viktigaste uppgift inom SMC? Har den rollen ändrats med åren?
Svensk Magisk Cirkel ska värna om trolleriet som konstart, ge medlemmarna möjlighet att utvecklas genom lectures och kurser, erbjuda medlemmarna tillgång till vårt fantastiska bibliotek samt vara en kontakt ut i trollerivärlden som en FISM-förening. Det känns väl som att det stämmer överens med mål och syfte från 1946: Att främja magin i svenskt kulturliv. Att stödja artister i deras utveckling. Att sammanföra medlemmar under trevliga former.

Vad bör alla vi icke engagerade medlemmar veta om SMC och styrelsen som vi säkert inte har en aning om?
-Att de gärna får kontakta oss om de har idéer och vill genomföra något ute i landet. Vi som sitter i styrelsen har inte alltid tid att själva genomföra allt och det är ju inte heller riktigt meningen med föreningen. All hjälp och input är mer än välkommet.

Vad har du i "pipelinen" just nu, vart kan vi se dig härnäst?
I september fördelas tiden mellan företagsgig i Sverige, föreläsningar för Lära för Livet och planering för julbordsshowen. I oktober fortsätter företagsgiggen och vi har en turné i Norge med både publika och privata föreställningar November är normalt sett en månad då vi är i Spanien och kombinerar pool på dagen med krogshow på kvällen. I år har vi ännu inte beslutat om det blir utlandet eller om vi stannar kvar i kalla Norden. I december så blir det 15 föreställningar i Växjö. Skönt att vara på hemmaplan och slippa titta på julgranen i turnébilen on the road.

Läs våra andra intervjuer med kända svenska trollkarlar här:
Johan Ståhl - Månadens trollkarl april - 13

Brynolf & Ljung - Månadens trollkarlar maj - 13
Carl Stanley - Månadens trollkarl juni - 13
Tom Stone - Månadens trollkarl juli - 13
Charlie Caper - Månades trollkarl augusti - 13
John Houdi - Månadens trollkarl september - 13
Joe Labero - Månadens trollkarl oktober - 13
Leif Olberius - Månadens trollkarl november - 13
Mr. Dannyman - Månadens trollkarl januari - 14
David Persson - Månadens trollkarl februari - 14
Carl Tillenius - Månadens trollkarl mars - 14
Michael Halvarson - Månadens trollkarl april - 14
Håkan Berg - Månadens trollkarl maj - 14
Tommy Sköld - Månadens trollkarl juni - 14
Stefan Schützer - Månadens trollkarl september - 14
Jimmy Svärdhagen - Månadens trollkarl november - 14
Isidor Olsbjörk - Månadens trollkarl dec - 14/jan -15
Daniel Karlsson - Månadens trollkarl februari - 15
Ason Bson Cson - Månadens trollkarl mars -15
Joachim Solberg - Månadens trollkarl april -15
Alexx Alexxander - Månadens trollkarl maj - 15
Birger Karlsson - Månadens Cardist juli -15
Jakob Ståhle - Månadens trollkarl september - 15
Christer Nilsson - Månadens trollkarl november - 15
Hans Lindström - Månadens Trollkarl februari 2016
Thomas Blomberg - Månadens Trollkarl maj 2016
Julien Dauphiin - Månadens trollkarl augusti 2016
Lars-Peter Loeld - Månadens trollkarl september 2016
Love Melander - Månadens trollkarl september 2017

Barntrolleri | Close-up trolleri | Linking Rings | Kortlekar | Street Magic | Trolleriskola för barn | Lär dig Trolla | Fidget Spinner | Presentkort | Köpvillkor | Kontakta oss | Öppettider Butik

Magic Sweden AB | Eklundshovsvägen 22 | 146 37 Tullinge | Tel: 08 778 00 60 | E-post: info@magicland.se | Copyright © 2013 Magicland.se