Priser i: 

Månadens Trollkarl - Stefan Schützer


Presentera dig själv med exakt tio ord!

- En ständigt uppfinnande magiker med alltför många idéer och hobbys.

Vem är du på scen och vem är du privat?

- Jag är mig själv på scenen men med ett extra tillskott av humor och mycket magi. Däremot privat så håller jag ganska låg profil med trolleriet, fast är det någon som frågar om jag kan visa ett trick så säger jag aldrig nej.

Varför blev det just trolleri för dig?

- Det är ett intresse jag haft sedan jag var väldigt ung, fick en trollerilåda när jag fyllde 8 år och då tog det fart. Jag trollade en del på klassträffar o i mindre sammanhang under många år och när jag var runt 20 så började jag uppträda även offentligt.

Vad skulle du säga är det roligaste med just konstformen trolleri?

- Man kan använda sig av trolleri vid de flesta tillfällen och de som ser på är alltid lika fascinerade och glada, jag gillar glada människor.

Har du någonsin scenskräck och hur hanterar du det?

- Jag har nog ingen direkt scenskräck men börjar ladda tidigt före en show, jag vill ha god tid på mig att förbereda och gå igenom rekvisitan så att allt blir perfekt och inget är glömt.

Vad är det mest pinsamma/jobbiga som hänt dig på scen?

- Jag trollade vid en prisutdelning på ungdoms SM i tennis och gjorde en illusion som kallas den elektriska stolen. Tjejen som satt på stolen blev så rädd att hon flög bakåt och rev ner alla fina pokaler o all dekor som var uppbyggt bakom, gjorde aldrig mer elektriska stolen efter detta... Blev till och med retad av Carl Einar H under lång tid för denna tabbe.

Hur kommer du på nytt material?

- Jag får oftast en snilleblixt likt uppfinnarjocke i Kalle Anka, det bara dyker upp i hjärnan, oftast med påverkan av något jag sett som är lite udda. Jag kommer också på saker som jag vill göra, sedan hittar jag på en lösning och bygger så som jag vill ha det, t.ex. att få en sedel att vika ihop sig själv i handen.  

Hur tänker du när det gäller klädsel på scen?

- Jag anpassar klädseln efter tillfället, för det mesta har jag smoking men ibland kan även en oljig mekaroverall vara perfekt.  Föredrar dock att för det mesta klä mig elegant o snyggt.

Hur ser ett vanligt gig ut för dig idag?

- Idag gör jag sällan scenframträdanden, oftast blir det close up trolleri eller föreläsning om något intressant där jag utnyttjar mina kunskaper inom magin, så kallad oväntad kommunikation.

Vad vet du nu som trollkarl, som du inte hade en aning om när du började?

- Att framförandet är viktigare än själva tricket, även ett enkelt trick kan bli otroligt bra med rätt presentation.

Vilket trick har imponerat mest på dig NÅGONSIN? 

- I mitten på 70-talet såg jag en trollkarl på tv som fick en stor metallkula att sväva fritt i luften, det var det häftigaste jag sett! Gissa om jag försökte lära mig detta, jo svävningar blev och är mitt favoritämne inom magin än idag.

Vad upplever du "trendar" just nu inom magin?

- Mentalmagi verkar vara populärt hos många, gärna med inslag av lite övernaturligt.

Tips till blivande trollkarlar?

- Övning ger färdighet, träna mycket, inte bara på själva tricket utan även på presentationen. Öva inför publik så du får scenvana, börja smått inför dina vänner. Tro på dig själv och på det du gör, då kommer publiken göra det också.

Har du några planer på att ta upp tävlandet igen?

- Nej, inte som jag känner just nu, tar för mycket tid med all träning.

Du är, utan tvekan, en av Sveriges främsta byggare OCH uppfinnare av magiska props, bygger du nått idag?

- Tack! Jag bygger inte så mycket åt andra nu för tiden, Joe Labero är nog den enda förutom mig själv. Just nu så konstruerar jag eget material till mig själv, illusioner som inte finns än och som bara kommer visas för en liten skara i ett nytt koncept som jag har...

Vilka är dina största och mest populära kreationer, hur många har du sålt iväg världen över?

- En sedel som viker ihop sig själv "self folding bill" heter den. Jag sålde kanske ett 20 tal på Magic Castle i Hollywood när jag var där o jobbade, sedan var karusellen igång, dealers världen över rippade min idé och jag kan tänka mig att det är många många miljoner sålda över hela världen, ganska coolt... Men lita inte på någon. :)

Du, Love och Göran drev MagicVision för en herrans massa år sen, vad hände med det?

- Magic Vision gick väldigt bra och vi åkte kors o tvärs över världen o sålde trick, men tiden räckte inte till då vi alla tre jobbade professionellt var för sig med att uppträda. Vi lade ner Magic Vision och Göran köpte lagret och fortsatte att sälja själv via sin hemsida ett tag. 

Jag hade ynnesten att besöka din och Loves ”magiska teater” i Vretstorp när den fortfarande var aktiv, ett FANTASTISKT och påkostat ställe, vad är det där idag?

- Teatern såldes till en familj som kommer att driva den vidare, de kommer hålla på med amatörteater och stand up men även trolleri, jag kommer hjälpa dem igång med trolleridelen, de kommer antagligen att ta över min scenakt.

Vad var planerna med ”magiska teatern”?

- Planerna var att ha en fast punkt med egen scen så vi inte behövde åka runt så mycket med vår illusionsshow utan kunde stå på hemmaplan och låta publiken åka till oss. Vi hade mest företagsfester där, konferens, underhållning, mat och dans under ett och samma tak. Jag höll på ca 20 år med detta och kände att jag ville göra något nytt, dessutom var det mycket jobb med att sköta ett 800 kvm stort hus alldeles själv så en försäljning kändes bra.

Idag jobbar du bland annat som magikonsult åt Labero. Är det kul, är det nått du kan tänka dig göra mer?

- Att jobba med Joe Labero är både kul och lärorikt, vi kompletterar varandra och kommer tillsammans fram med väldigt bra idéer både när det gäller illusioner och kompletta rutiner. Vi håller ständigt kontakten även fast han åker runt hela världen och jobbar hela tiden på nya idéer som vi sedan utvecklar och skräddarsyr så det passar honom personligen. 

Är det nått nummer i Laberos senaste show ”Inferno” som är ”ditt”?

- Jag har några egna nummer med i Inferno men vi har även gjort nya rutiner till gamla nummer, det handlar också mycket om koreografi, hur man rör sig, var man har blicken och vad man skall tillföra för att det skall bli så nära äkta magi som möjligt.

Hur gör du för att vara kreativ, vart hittar du inspiration till nya rutiner?

- Inspiration till nya nummer finns överallt, oftast är det slumpen som gör att man kommer på något bra, man kanske ser något i ett skyltfönster eller ser någon händelse som man gör något av.  Jag tänker bäst när jag motionerar, då kommer alla lösningar väldigt enkelt, verkar som om hjärnan lägger i en högre växel och man blir väldigt kreativ.

Vad har du i "pipelinen" just nu, vart kan vi se dig härnäst?

- Just nu så håller jag på med nytt material som blivit till efter några års forskning inom det övernaturliga, ett intressant område som är hur stort som helst med mycket ruffel o båg. Kan inte säga så mycket mer, att uppleva det i verkligheten är bättre. 


Läs våra andra intervjuer med kända svenska trollkarlar här: 
Johan Ståhl - Månadens trollkarl april - 13
Brynolf & Ljung - Månadens trollkarlar maj - 13
Carl Stanley - Månadens trollkarl juni - 13
Tom Stone - Månadens trollkarl juli - 13
Charlie Caper - Månades trollkarl augusti - 13
John Houdi - Månadens trollkarl september - 13
Joe Labero - Månadens trollkarl oktober - 13
Leif Olberius - Månadens trollkarl november - 13
Mr. Dannyman - Månadens trollkarl januari - 14
David Persson - Månadens trollkarl februari - 14
Carl Tillenius - Månadens trollkarl mars - 14
Michael Halvarson - Månadens trollkarl april - 14
Håkan Berg - Månadens trollkarl maj - 14
Tommy Sköld - Månadens trollkarl juni - 14
Stefan Schützer - Månadens trollkarl september - 14
Jimmy Svärdhagen - Månadens trollkarl november - 14
Isidor Olsbjörk - Månadens trollkarl dec - 14/jan -15
Daniel Karlsson - Månadens trollkarl februari - 15
Ason Bson Cson - Månadens trollkarl mars -15
Joachim Solberg - Månadens trollkarl april -15
Alexx Alexxander - Månadens trollkarl maj - 15

Barntrolleri | Close-up trolleri | Linking Rings | Kortlekar | Street Magic | Trolleriskola för barn | Lär dig Trolla | Fidget Spinner | Presentkort | Köpvillkor | Kontakta oss | Öppettider Butik

Magic Sweden AB | Eklundshovsvägen 22 | 146 37 Tullinge | Tel: 08 778 00 60 | E-post: info@magicland.se | Copyright © 2013 Magicland.se