Priser i: 

Månadens trollkarl - Tomas Blomberg

Presentera dig själv med exakt tio ord!
-
Lunchgymmande och bildbehandlingsalgoritmsutvecklande civilingenjör med ett gravt trolleri- och capsaicinberoende.

Vem är du på scen och vem är du privat?
-
Enkelt: det är samma person. Eftersom jag är lycklig amatör är jag helt enkelt i andras ögon en person som kan utföra trolleritrick och delar med mig av min hobby vid lämpliga tillfällen.

Varför blev det just trolleri för dig?
-Det var aha-upplevelsen, när jag insåg att trolleriinstruktioner inte var skrivna i sten, utan att jag som vanlig dödlig fick ändra så det passade mig. Då blev det plötsligt mycket intressantare. Utan den upptäckten hade intresset aldrig återuppväckts efter tonåren.

Vad skulle du säga är det roligaste med just konstformen trolleri?
-
Själva problemlösningen tilltalar mig samt att se andras smarta lösningar på, per definition, de omöjliga scenarion som trolleri består av. Det är tjockt med go'a människor i branschen som gör det hela extra härligt.

Har du någonsin scenskräck och hur hanterar du det?

-
Jag våndas så över framträdanden att jag inte kan sova och tappar hår fläckvis bara av tanken. Hanterar det genom att undvika planerade gig, så blir våndan kortast möjliga.

Vad är det mest pinsamma/jobbiga som hänt dig på scen?
-
Det kan vara när en genomarbetad och snyggt utskriven förutsägelse låg kvar i bilen. Som tur var upptäckte jag det i tid och skrev en ny, häpnadsväckande ful, för hand på ett instruktionspapper för någon mackapär jag råkade hitta i omgivningarna.

Hur kommer du på nytt material?
-
Eftersom jag inte är något vidare på ett hitta på nya "plots" i trolleri, tar jag gärna andras och bygger vidare på dem på något vis. Helt nya trick kommer oftast från någon metod jag upptäckt eller funnit i någon logisk/matematisk gåta och en önskan att bygga in det i något trick.

Så jag är extremt metoddriven, vilket är raka motsatsen till de som jag beundrar, som kan bestämma sig för en känsla de vill framkalla hos åskådaren och sedan uppfinna ett scenario som åstadkommer det. Den fantastiska hjärnan bakom http://www.thejerx.com är en snubbe vid namn Andy, och han har just en sådan förmåga och angreppssätt till nytt material. Se bara vad han gjorde med The Konami Code (första tricket i min bok, Blomberg Laboratories): Klicka här för länk!


Hur tänker du när det gäller klädsel på scen?
-
Eftersom jag inte har någon scenpersona, blir det vad som passar för tillfället. Är det någorlunda planerat ersätter jag gympdojjorna med blanka svarta skor och tar på någon snygg långärmad tröja istället för T-shirt.

Vad vet du nu som trollkarl, som du inte hade en aning om när du började?
-
Att David Copperfield _inte_ är en utomjordnling. Jag trodde verkligen det under lång tid. Sann historia.

Vilket trick har imponerat mest på dig NÅGONSIN?
-
Copperfields försvinnande från trampolinen i Portal. Man kan se det efter 6 min in i (se klippet här) där han och en åskådare befinner sig på en trampolin i luften ovanför publiken. Jag satt så nära att jag nästan kunde vidröra trampolinen och jag häpnar fortfarande när jag tänker på det; fattar fortfarande inte.

Vad upplever du "trendar" just nu inom magin?
-
Brynolf & Ljung. De jobbar så hårt att det knappt är vettig, men så blir det fantastiskt bra också. (läs vår intervju med med Brynolf och Ljung här)

Du är en av Sveriges mest välbevarade magiska hemligheter, ett magiskt geni som få mugglare utanför vår magiska plaskdamm känner till för den storhet inom magin du är, egna tankar kring det?
-
Det känns ärligt generande varje gång jag hör något sådant och det känns omöjligt att kunna leva upp till sådana förväntningar.

Gör/har du gjort ”vanliga” gig eller är magin enkom ditt intresse?
-
Har aldrig någonsin gjort ett betalt gig, utan det mest planerade var ett par trick från scen på en kollegas bröllop.

Din nyutkomna bok ”Blomberg Laboratories” var EXTREMT efterlängtad om man läser magiska forum är om möjligt ännu mer hyllad efter släppet. Hur länge har du jobbat med den och hur har jobbet med boken sett ut?
-
Den 10 dec 2009 fick jag ett mail från Andi Gladwin, författare och ägare av Vanishing Inc., där han bad mig sammanställa en lista på trick som kunde vara med i en bok han ville ge ut med mina trick. Från början var det sagt att 40 trick skulle vara absolut max, men efter att jag hade sållat rejält skickade jag nog omkring 300 trick. Andi berättade då att han ville göra en betydligt större bok än planerat och så blev det. Ursprungligen skulle John Lovick skriva boken, men han ville inte ta sig an ett så stort projekt vid det tillfället, så Andi beslutade sig för att ta sig an projektet själv.

Efter mycket sållande fick vi ner det hela till drygt 60 trick, vilket kändes lagom för en bok. Jag skickade honom videor och texter som beskrev tricken och han skrev om _allt_. Det har varit ett ständigt omarbetande av texterna under fem år för att få det hela perfekt. Korrekturläsningen fick vi hjälp av från diverse trollkarlar och jag själv började nästan kräkas på boken efter 27:e genomläsningen från pärm till pärm och började smått tycka att den blev sämre och sämre så till den grad att jag började känna oro över vad folk skulle tycka om eländet.

När det väl kom till illustrationerna beslutade jag mig för att försöka fixa dem själv, genom att fota allt och använda mina kunskaper från mitt yrke för ge bilderna en illustrerad look, inspirerad av illustratören Dave Grenewtzki. Det tog tre dagar (ok, några nätter också) att fota och omforma över 400 bilder, vilket känns som något av ett rekord.

Måste du ha en livslängd till för att kunna göra en likadan bok, eller klurar du redan nu på en till?
-
Det känns fullt möjligt att kunna få ihop en bok till så småningom, men det har jag absolut ingen brådska med. Först och främst kommer en bok med trick som jag har jobbat på tillsamans med Jack Parker och jag håller för närvarande på med förordet till den boken. Som vanligt är det Andi som gör grovgörat. Jag tror att han nyss har avslutat en hel omskrivning av Jacks bok "52 Memories" vilken jag hoppas kommer ut på marknaden mycket snart.

Man häpnar i boken över hur du vackert väver ihop matematik, fysik och andra läror. Vad har du för bakgrund/utbildning?
-
Grymt kul att höra! Efter tekniskt gymnasium pluggade jag till elektroingenjör och fick examen på en fredag innan jag ryckte in i lumpen på måndagen. Det var mitt livs kortaste sommarlov. Vid det tillfället var jag helt inställd på att börja jobba efter 12 månaders militärtjänst, men en av lumparpoolarna pluggade F-linjen på Chalmers och hans matteböcker såg för jäkla roliga ut. Då sökte jag till Teknisk Fysik & Elektroteknik (Y-linjen) vid Linköpings Universitet och fick min civilingenjörsexamen 1997.

Du jobbar en del som magisk konsult, vilket är det svåraste jobbet du gjort?
-
Det var tidspressen under Peter Grönings deltagande i Fenomen. Det var typ en vecka att hitta på, bygga rekvisita och repa in trick inför varje program.

Vilket trick i världshistorien önskar du att det var du som kom på?
-
Det hade varit kungligt att vara den förste som upptäckte Gilbreath-principen. Den är lätt något av det underbaraste som finns inom trollerimetoder.

Du får en minut inför en viktig publik, du måste göra intryck: vad gör du för trick?
-
Close-up är jag alltid redo att utföra en Dreamcard-effekt som heter Tattoo You av John Bannon. Från scen blir det en Braues Homing Card, där jag uppträder nervöst. Är jag nervös på riktigt får jag credit för bra skådespeleri dessutom. :)

Vad har du i "pipelinen" just nu, var kan vi se dig härnäst?
-
Den 27:e november lär jag trolla en del på en koncernfest i Venedig. Ses där! :)

Foto: Per Carlsson

Läs våra andra intervjuer med kända svenska trollkarlar här:

Johan Ståhl - Månadens trollkarl april - 13

Brynolf & Ljung - Månadens trollkarlar maj - 13
Carl Stanley - Månadens trollkarl juni - 13
Tom Stone - Månadens trollkarl juli - 13
Charlie Caper - Månades trollkarl augusti - 13
John Houdi - Månadens trollkarl september - 13
Joe Labero - Månadens trollkarl oktober - 13
Leif Olberius - Månadens trollkarl november - 13
Mr. Dannyman - Månadens trollkarl januari - 14
David Persson - Månadens trollkarl februari - 14
Carl Tillenius - Månadens trollkarl mars - 14
Michael Halvarson - Månadens trollkarl april - 14
Håkan Berg - Månadens trollkarl maj - 14
Tommy Sköld - Månadens trollkarl juni - 14
Stefan Schützer - Månadens trollkarl september - 14
Jimmy Svärdhagen - Månadens trollkarl november - 14
Isidor Olsbjörk - Månadens trollkarl dec - 14/jan -15
Daniel Karlsson - Månadens trollkarl februari - 15
Ason Bson Cson - Månadens trollkarl mars -15
Joachim Solberg - Månadens trollkarl april -15
Alexx Alexxander - Månadens trollkarl maj - 15
Birger Karlsson - Månadens Cardist juli -15
Jakob Ståhle - Månadens trollkarl september - 15
Christer Nilsson - Månadens trollkarl november - 15
Hans Lindström - Månadens Trollkarl februari 2016

Barntrolleri | Close-up trolleri | Linking Rings | Kortlekar | Street Magic | Trolleriskola för barn | Lär dig Trolla | Fidget Spinner | Presentkort | Köpvillkor | Kontakta oss | Öppettider Butik

Magic Sweden AB | Eklundshovsvägen 22 | 146 37 Tullinge | Tel: 08 778 00 60 | E-post: info@magicland.se | Copyright © 2013 Magicland.se