Priser i: 

Månadens trollkarlar - Brynolf & Ljung

Vi har frågat Peter Brynolf och Jonas Ljung, som uppträder under namnet Brynolf & Ljung, allt om magi. De pinsammaste ögonblicken, scenklädsel, tipsen för nybörjare inom trolleri och mycket mer. Se videon från Britain's Got Talent 2012 där duon slår juryn med häpnad.

Lär känna trollkarlen Peter, en utåtriktad, intresserad, glad, spontan, tresmåbarnsfar som blir misshandlad och dränkt på jobbet av den intelligenta, snygga och förvånansvärt blygsamma kollegan Jonas. Här berättar de mer om sig själva.

Vilka är ni på scen och vilka är ni privat?
Peter: På scen är jag den glade, lite naive kollegan som råkar ut för Jonas drivkraft. Privat är jag den glade, lite naive kollegan som råkar ut för Jonas drivkraft.
Jonas: Jag är väldigt dålig på att vara 100 % korrekt och normal i sociala situationer. Som ett ADHD-barn på sockerchock. På scen försöker jag vara 125 % av mitt privata jag.

Varför blev det just trolleri för er?
Peter: Jag skulle nog kunnat hamna på vilken sorts scen som helst, men det var nog kreativiteten och möjligheten till en bred arbetssituation som lockat mig initialt och så fick jag äntligen en anledning att vara naken inför folk... överallt!
Jonas: Jag älskade trolleri när jag var liten men jag visste inte var jag skulle börja. Jag fick en trollerilåda som var ganska usel och tappade intresset. När jag var 17 år sände TV4 en grym trolleriserie som hette "Magiskt". Jag blev manisk. Jag ägnade all vaken tid åt att trolla. Man kan se i mina gymnasiebetyg exakt när jag började trolla.

Vad skulle ni säga är det roligaste med just konstformen trolleri?
Peter: Jag tror att jag har attraherats av tingestarnas sammansättning, detaljerna i en lösning, såväl tekniska som artistiska, det är otroligt komplext när man jobbar med hela kedjan och hela processen från idé till verklighet.
Jonas: Det roligaste, och också den stora svagheten med trolleri som konstform är att man kan göra allt själv. Det är fantastiskt att vara både uppfinnare, manusförfattare, rekvisitabyggare, musikmixare, regissör och aktör på en och samma gång. Men det är också en ganska dålig idé. När det går från att vara en hobby till något mer - se till att ta hjälp med sådant som andra gör bättre.

"Jag kräktes nästan varje gång jag skulle gå på scen"

Har ni någonsin scenskräck och hur hanterar ni det?
Peter: Under normala omständigheter kan det visa sig i form av lite trötthet. Dock har jag två minuter innan sändning vid varje direktsänt TV-inslag med tävlingsmoment, (Talang, Fool Us, Britain's Got Talent), frågat mig varför jag står där just då. Det är fruktansvärt jobbigt och då är jag otroligt nervös. Lösningen är förberedelse! Att ha repat tillräckligt mycket. Man måste ha gjort numret så att det sitter i ryggmärgen, så länge vi gör det vi ska, ska det inte gå fel. Sedan finns ju alltid en faktor av att saker kan skita sig och det är nog där nervositeten ligger... Att det ska skita sig inför 11 miljoner tittare...
Jonas: Jag hade grym scenskräck en period. Jag kräktes nästan varje gång jag skulle gå på scen. Det försvann med tiden. Men jag upptäckte också att ju bättre förberedd jag är när jag ska göra något, desto mindre blir scenskräcken. Idag blir jag i stort sett bara nervös när vi ska göra direktsänd TV.

"We're gonna take a short break!"

Vad är det mest pinsamma/jobbiga som hänt på scen?
Peter: Jag snubblade på en sladd hos Oldsberg och rev ner ett helt ljustorn som välte, kraschade och kortslöt all el, varvid propparna för hela stället gick och allt slocknade. Detta var mitt i natten, mitt ute i skogen. Det var mörkt, tyst och tomt tills någon, fem minuter senare, hittade huvudproppen och kunde byta den.
Jonas: För 10 år sedan råkade jag sticka mig med ett grillspett i hakan (som jag egentligen skulle låtsas trycka genom tungan). Jag försökte fortsätta föreställningen under tiden de internationella gästerna blev mer och mer obekväma. Min halspulsåder går tydligen genom hakan. Blod överallt. Forcerat göteborgsglad: "We're gonna take a short break!"

Nytt material – hur kommer man på det?
Peter: Vi jobbar kontinuerligt med nytt material. Utgångspunkt kan vara ett enkelt koncept, eller ett skämt som mynnar ut i en idé, sedan återstår att omvandla den idén till verklighet och det är nog den svåraste biten som kräver tid, pengar, testning, prototyper, ännu mer pengar och prototyper och slutligen något att visat för publik.
Jonas: Kreativitet är för amatörer. Om man arbetar professionellt med att skriva film, böcker, musik eller trollerinummer gäller det helt enkelt att bara sätta igång. Blankt papper + penna. Arbeta 8 timmar om dagen som alla andra som har ett vanligt jobb. Var inte lat.

Hur tänker ni när det gäller scenklädsel?
Peter: Vi jobbar utifrån våra karaktärer och har försökt hålla det lite propert, men ändå lite karaktärstypiskt.
Jonas: Var medveten om att publiken kommer att tolka in saker om dig utifrån dina kläder. Gör alltså ett medvetet val oavsett om du har jeans och t-shirt eller en tight liten dinosauriekostym. Överraska!

Hur ser ett vanligt gig ut för er?
Peter: Företagsevent är det vanligaste för oss. Antingen gör vi vår show i någon av våra settings eller så är vi konferencierer och gör tre spottar från någon av våra shower. Vi träffas ungefär fyra timmar innan gig, packar och åker till location. Vi är på plats två timmar innan gästerna anländer och bygger vår show. Vi har teknikgenomgång med tekniker, preppar våra saker, går eventuellt ut och kör ett pass mingel under fördrinken. Sedan drar vi oss tillbaka, äter, byter om och kollar att allt är på plats och KÖR! För ett vanligt företagsevent i Stockholm lägger vi ca 10-12 h.
Jonas: Företagsevent med vanligtvis 100-400 personer i publiken. Jag och Peter gör en show på 40 minuter som i stora drag går ut på att jag skadar honom till glad musik.

Vad vet ni nu som trollkarlar, som ni inte hade en aning om när ni började?
Peter: OJ! Allt!
Jonas: Hur svårt det är att vara riktigt, riktigt bra.

Vilket trick har imponerat mest på er?
Peter: Tror det är ganska jämnt drag mellan Kevin James Bowl-o-rama och Michael Ammars Shadow coins.
Jonas: Jag tror fortfarande att det är Copperfields "Flying". Överhuvudtaget illusioner från Copperfield.

Vad upplever ni "trendar" just nu inom magin?
Peter: Jag tittar gärna på bra trolleri, men är ganska ointresserad av trendigt material.
Jonas: Att skapa sitt eget material. Det finns numera flera grymma svenska trollkarlar som kör sitt race och är fantastiska!

Tips till blivande trollkarlar?
Peter:
Öva, lär av andra, men utveckla eget material och börja tänka i de banorna så snart som möjligt. Lär dig inte allt om allt, lär dig låta andra göra det de är bra på. Däremot så har man nytta av all kunskap man någonsin skaffat sig och fortsätt att skaffa kunskap om allt mellan himmel och jord, du har nytta av det på något sätt.
Jonas: Arbeta hårt! Ha kul! Det är ok att göra covers i början. Det finns massor av publicerat material som är grymt att börja med. Men i något läge måste du börja hitta din egen röst.

Vad har ni i "pipelinen" just nu, vart kan vi se er härnäst?
Peter:
Vi har en del i Pipeline, däremot inget vi kan gå ut med till 100 %. Däremot så kan ni gå och se "SPÖK" på Cirkus i höst där vi just nu arbetar med att ta fram specialeffekter och illusioner till produktionen. Premiär den 13: september.
Jonas: Just nu arbetar vi med att uppfinna magieffekter till en stor svensk scenproduktion som har premiär i höst. Vi förbereder oss också för ett tv-program som ligger några månader fram i tiden. Och så gör vi normalt 1-3 föreställningar i veckan i olika event.

Brynolf & Ljung på webben

Besök Brynolf & Ljung på brynolfandljung.com för att se fler videoklipp från deras shower och för att läsa mer om deras magitekniker. Vill du följa dem på Facebook? Gilla dem här: facebook.com/brynolf.ljung

Läs våra andra intervjuer med kända svenska trollkarlar här: 
Johan Ståhl - Månadens trollkarl april - 13
Brynolf & Ljung - Månadens trollkarlar maj - 13
Carl Stanley - Månadens trollkarl juni - 13
Tom Stone - Månadens trollkarl juli - 13
Charlie Caper - Månades trollkarl augusti - 13
John Houdi - Månadens trollkarl september - 13
Joe Labero - Månadens trollkarl oktober - 13
Leif Olberius - Månadens trollkarl november - 13
Mr. Dannyman - Månadens trollkarl januari - 14
David Persson - Månadens trollkarl februari - 14
Carl Tillenius - Månadens trollkarl mars - 14
Michael Halvarson - Månadens trollkarl april - 14
Håkan Berg - Månadens trollkarl maj - 14
Tommy Sköld - Månadens trollkarl juni - 14
Stefan Schützer - Månadens trollkarl september - 14
Jimmy Svärdhagen - Månadens trollkarl november - 14
Isidor Olsbjörk - Månadens trollkarl dec - 14/jan -15
Daniel Karlsson - Månadens trollkarl februari - 15
Ason Bson Cson - Månadens trollkarl mars -15
Joachim Solberg - Månadens trollkarl april -15
Alexx Alexxander - Månadens trollkarl maj - 15

Barntrolleri | Close-up trolleri | Linking Rings | Kortlekar | Street Magic | Trolleriskola för barn | Lär dig Trolla | Fidget Spinner | Presentkort | Köpvillkor | Kontakta oss | Öppettider Butik

Magic Sweden AB | Eklundshovsvägen 22 | 146 37 Tullinge | Tel: 08 778 00 60 | E-post: info@magicland.se | Copyright © 2013 Magicland.se