Priser i: 

Månadens trollkarl - Johan Ståhl

Johan Ståhl beskriver sig själv som målmedveten, framåtsträvande och en dålig förlorare som hatar koriander. Vi har frågat Johan om knepen som minskar risken för scenskräck, jobbigaste giget, trenderna inom magin och mycket mer. 

Vem är du på scen och vem är du privat?

- Jag börjar bli mer och mer mig själv på scen. Det har varit en lång resa då jag har försökt slipa bort påklistrat showbizmaner. Det hela började med att jag ville bli mer äkta på scen. Några år till så kanske jag är där.  

Varför blev det just trolleri för dig?

- Trolleri har alltid fascinerat mig. Jag fick en trollerilåda som liten som var plastig och dålig. Så jag tappade sugen. Flera år senare så hade min barndomskompis Fredrik Andersson lärt sig några trick. Bra trick. Efter mycket tjat så lärde han mig trolla bort en femkrona. Jag var fast. 

Vad skulle du säga är det roligaste med just konstformen trolleri?

- Det är en konstart med oerhört mycket möjligheter. Man kan drömma ihop nästan vad som helst. Det hela känns oerhört fritt och spännande. Om man jämför med längdhopp så känns det som att det finns lite mer olika varianter att syssla med. 

Har du någonsin scenskräck och hur hanterar du det?

- Det är klart att man från stund till stund blivit nervös, kanske till och med fått scenskräck. Jag har då försökt att identifiera varför jag känner som jag känner för att sedan hitta en lösning. T.ex. Om jag är orolig för att publiken ska se hur jag gör mina hemligheter så övar jag mer. Om jag är orolig för att ljudet inte ska vara tillräckligt bra så kommer jag dit extra tidigt med ett extra ljudsystem i bilen.

Vad är det mest pinsamma/jobbiga som hänt dig på scen?

- Jag bombade på en show i Frankrike en gång. De fullkomligt hatade min "arga trollkarlen". De kunde verkligen inte se det roliga i det som jag försökte framföra. Det var jobbigt. 

Hur kommer du på nytt material?

- Ibland tar det lång tid, flera år. Något som kluras fram under lång tid. Ibland faller polletten ner på en gång. Svårt att säga vad som göra att hjärnan spottar ut idéer vid olika punkter. 

Hur tänker du när det gäller klädsel på scen?

- Jag försöker att jobba i kläder som jag trivs i, som fungerar med mina trolleritekniker samt ser bra ut. 

Hur ser ett vanligt gig ut för dig?

- Helt olika. Jag gör så mycket olika varianter. Jag föreläser för andra trollkarlar runt om i världen. Jag gör mina egna föreställningar på teatrar, jag gör företagsevent, konferencier, close-up shower, mingeltrolleri, scenföreställningar osv. 

Vad vet du nu som trollkarl, som du inte hade en aning om när du började?

- Envishet är viktigare än medfödd "talang". 

Vilket trick har imponerat mest på dig NÅGONSIN?

- Tellers svävande röda boll! Helt galet bra. Jag hoppas på att jag ska få se den om fem veckor då jag åker till Vegas nästa gång. Vilket för övrigt antagligen är den bästa trollerishow i världen just nu. 

Vad upplever du "trendar" just nu inom magin?

- Trender kommer och går. Det blir väldigt tydligt på tävlingar. Något år så gör alla bägarspelet, nästa år så är det populärt med mynt. Just nu är det väldigt vanligt med korttrick. Misstänker att det beror på att det är så lätt att ha med sig. Bekvämt. 

Men jag måste erkänna, jag kan verkligen uppskatta trollkarlar som väljer den svåra vägen för att bjuda sin publik på något speciellt. De som inte tar den lätta vägen, de som inte är bekväma. Mer sånt!

Tips till blivande trollkarlar?

- Inspireras gärna av andra trollkarlar, men välj din egen väg. Försök att skapa något eget. Det är den säkraste vägen till framgång och lycka. Sedan så vill jag så klart ge de tre viktigaste tipsen. 

  1. Öva.
  2. Öva.
  3. Se punkt ett och två.  

Vad har du i "pipelinen" just nu, vart kan vi se dig härnäst?

- Jag håller på att försöka ta "En trollkarls bekännelse" på en Skandinavienturné. Men det kvarstår mycket arbete innan det är klart. Nästa stora projekt är att jag under början av maj ska göra 29 föreställningar på The Magic Castle i Hollywood. Men om man vill se mig i Sverige så försöker jag uppträda så ofta jag kan på www.magicbar.se i Stockholm. 

Vill du veta mer om Johan, se en show eller eventuellt boka honom till företagsfesten? Besök johanstahl.se för mer info och kontaktuppgifter. 
Läs våra andra intervjuer med kända svenska trollkarlar här: 
Johan Ståhl - Månadens trollkarl april - 13
Brynolf & Ljung - Månadens trollkarlar maj - 13
Carl Stanley - Månadens trollkarl juni - 13
Tom Stone - Månadens trollkarl juli - 13
Charlie Caper - Månades trollkarl augusti - 13
John Houdi - Månadens trollkarl september - 13
Joe Labero - Månadens trollkarl oktober - 13
Leif Olberius - Månadens trollkarl november - 13
Mr. Dannyman - Månadens trollkarl januari - 14
David Persson - Månadens trollkarl februari - 14
Carl Tillenius - Månadens trollkarl mars - 14
Michael Halvarson - Månadens trollkarl april - 14
Håkan Berg - Månadens trollkarl maj - 14
Tommy Sköld - Månadens trollkarl juni - 14
Stefan Schützer - Månadens trollkarl september - 14
Jimmy Svärdhagen - Månadens trollkarl november - 14
Isidor Olsbjörk - Månadens trollkarl dec - 14/jan -15
Daniel Karlsson - Månadens trollkarl februari - 15
Ason Bson Cson - Månadens trollkarl mars -15
Joachim Solberg - Månadens trollkarl april -15
Alexx Alexxander - Månadens trollkarl maj - 15

Barntrolleri | Close-up trolleri | Linking Rings | Kortlekar | Street Magic | Trolleriskola för barn | Lär dig Trolla | Fidget Spinner | Presentkort | Köpvillkor | Kontakta oss | Öppettider Butik

Magic Sweden AB | Eklundshovsvägen 22 | 146 37 Tullinge | Tel: 08 778 00 60 | E-post: info@magicland.se | Copyright © 2013 Magicland.se